Hopp til innhold

Lisa (17): – Jeg fikk litt panikk

Lisa Bu (17) trosset vannmassene og vasset hjem til isolerte Årstadøyna i Sokndal. – Jeg gjør det ikke igjen, sier hun.

Jente ved Årstadøyna

Lisa Bu (17) tror vannet på det dypeste var 130 cm da hun krysset over til Årstadøyna i 12-tiden mandag. Cirka 50 husstander er isolert i bygda som nå har blitt en øy.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Cirka 50 husstander på Årstadøyna i Sokndal har blitt isolert som følge av flommen. Fortvilte beboere har prøvd å kjøre traktor på den oversvømte veien, enkelte har tydd til båt.

Lisa Bu (17) tok like greit beina fatt da hun drog tidlig fra skolen litt over klokka 12 mandag.

– Det var ganske ekkelt å gå over, for jeg kjente at strømmen var veldig sterk. Hver gang jeg løftet beina følte jeg at jeg kom til å falle, men jeg skulle absolutt hjem. Men når vannet nærmet seg magen, fikk jeg litt panikk, sier hun.

Kjører familien hjem i traktor

En familie har presset seg inn i en traktor slik at de kommer seg over til «fastlandet» i Sokndal. VIDEO: Alf Mydland

Bu og familien er nærmest fanger i eget hus. Foreldrene kommer seg ikke på jobb, søsknene ikke på skolen.

Familien har fått fatt i litt mat fra besteforeldrene på «fastlandet», men er avhengige av at vannet trekker seg tilbake for å komme seg av «øya». Mandag kveld er det meldt mer regn i området.

Ikke første gang

Lisa Bu

Lisa Bu.

Det er ikke første gang Bu og naboene på Årstadøyna opplever flom. Tre ganger kan 17-åringen huske hun har vasset hjem.

– Men jeg har aldri opplevd så kraftig flom som nå. Vannet ligger rett nedenfor huset vårt. Mora mi gikk ut dit tidligere – hun måtte svømme for hun sto ikke i bunn.

En god del kjellere er ødelagt i bygda. Ordfører i Sokndal, Trond Arne Pedersen (KrF), sier til NRK at kommunen ikke har skikkelig oversikt, men regner med at prislappen på skadene blir høy.

Ikke første gang

Per Inge Hansen

Per Inge Hansen

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Per Inge Hansen bor også på Årstadøyna, men kom seg på jobb mandag morgen. Vi treffer ham i det han funderer på hvordan han skal komme seg hjem igjen.

– Dette har skjedd fire-fem ganger før, så jeg begynner å bli ganske lei. Men vi glemmer fort. Når det er år uten flom, tenker du ikke så mye på det, sier han.

– Hva sier barna om tilstanden hjemme?

– Det er ikke lovende. Det er vann over alt i kjelleren. Heldigvis er det ingen som bor der, men det er ting som blir ødelagt, ting du ikke kommer på når det ikke er flom.

Øyno
Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Flomsikring?

– Det skulle ha vært flomsikret her for lenge siden, men mennesker glemmer fort, sier Hansen.

Svein Arne Gjerstad fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er på plass i Sokndal onsdag.

– Sammen med kommunen har vi vurdert flomsikring her i lang tid, og nå er vi er godt i gang for å få fram et prosjekt som kan redusere faren for flom i dette området, sier han.