Se Avaldsnes' tankevekkende cupfinalevideo

Avaldsnes rike onkel, Arne Utvik, irriterer seg over forskjellene mellom kvinne- og herrefotball. Nå ber han storkonsernene våkne opp. Det får NRKs fotballekspert Lise Klaveness til å trekke frem superlativene.

Se Avaldsnes «tenk om det var sånn»-video før cupfinalen mot Vålerenga lørdag ettermiddag.

Laster innhold, vennligst vent..

Før lørdagens cupfinale mellom Avaldsnes og Vålerenga, har laget fra Karmøy publisert en video på Facebook som problematiserer kjønnsforskjellene i fotball.

– Det har vært helt enormt med tilbakemeldinger. Det renner inn med meldinger på telefonen, forteller Avaldsnes rike onkel, Arne Utvik.

Videoen er vist over 50.000 ganger på under et døgn. Utvik forteller at målet med videoen er å få folk til å tenke.

– Avaldsnes har vært en foregangsklubb over lang tid, og den siste tiden har de vist at de ønsker å være en markør i fotballpolitikken. Det digger jeg, sier NRKs fotballekspert, Lise Klaveness.

– Urettferdig

Utvik har over mange år bidratt med millionbeløp i satsingen på å føre Avaldsnes til toppen av norsk kvinnefotball.

Arne Utvik

Arne Utvik har valgt å bruke millioner av kroner på Avaldsnes for å jevne ut forskjellene mellom kvinner og herrer i fotballen.

Foto: NRK

– Den urettferdigheten er en del av grunnen til at jeg har pumpet penger inn i klubben. Samtidig har jeg sett at det er utrolig lett å vinne noe i kvinnefotballen, men det er en konsekvens av at de aldri har hatt noen penger, forteller han.

Men til nå har Avaldsnes foreløpig ikke vunnet verken serien eller cupen. Lørdag spiller laget sin tredje cupfinale. De to foregående har endt med tap mot Stabæk i 2013 og LSK Kvinner i 2015.

– Jeg har troen før morgendagens kamp. Det blir nok jevnere enn folk flest tror, men vi vinner 2-0, spår Utvik.

Lise Klaveness

ETTERLYSER STORE SPONSORER: – Det er mye uhøstet gevinst i kvinnefotballen, mener NRKs fotballekspert Lise Klaveness.

Foto: Mimsy Møller / Samfoto

Laget har allerede ankommet hovedstaden, og hele troppen skal være tilgjengelig for Avaldsnes-trener Per Inge Jacobsen.

– Vålerenga har tidligere levert når det gjelder. Det er ikke bare å hente pokalen for Avaldsnes, men jeg holde en knapp på dem, sier Klaveness.

Historisk løft for kvinnene

Tidligere denne uken ble det offentliggjort at boligbyggelaget OBOS skal være generalpartner for Toppserien fra 2018. Selskapet har inngått en 5-års avtale med Serieforeningen for kvinner og går dermed tungt inn i kvinnefotballen.

– De store bedriftene som pumper inn penger i herrefotballen må våkne og se mot kvinnefotballen. Slik OBOS nå gjør, mener Utvik.

Avaldsnes feiret sølvet i toppserien

Tidligere i høst kunne Avaldsnes feire sølvmedalje i Toppserien.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Selv gikk han og Avaldsnes ut med en ny visjon for klubben denne uken. Frem mot 2020 skal klubben styre mot seks hårete mål. Det skal bidra til å utjevne forskjellene mellom kvinne- og herrefotball, og samtidig føre laget mot eliten i Europa.

– Det har irritert meg i mange år at de store konsernene ikke ser at kvinnefotballen er verdt noe, forteller klubbens rike onkel.

– I kvinnefotballen er det et voksende kommersielt marked. Jeg er usikker på om det er tilfellet i herrefotballen. I tillegg tar selskapene et samfunnsansvar, legger han til.