NRK Meny
Normal

Schumann tilsto

Kjell Alrich Schumann innrømmer å ha vært med på Nokas-ranet.

Da lagrettsdommer Daniel Lunde leste opp tiltalen i Nokas-saken i formiddag, erklærte Kjell Alrich Schumann seg skyldig i ran med døden til følge.

Dermed har også Schumann, som fram til i dag har nektet for å ha vært med på ranet, valgt å legge kortene på bordet.

I likhet med David Toska erklærte han seg derimot ikke skyldig i å ha deltatt i organisert kriminalitet.

I løpet av våren og sommeren har flere av de tiltalte tilstått å ha vært med på ranet og samtidig pekt ut Kjell Alrich Schumann som raneren som skjøt Arne Sigve Klungland.

Nå har tydeligvis Schumann innsett at spillet er over, for da Nokas-ankesaken startet i formiddag svarte 40-åringen overraskende ja da lagdommer Daniel Lunde spurte om han erklærte seg skyldig etter tiltalen som går på grovt ran med døden til følge.

- Skyldig etter tiltalen

Schumann har ikke nødvendigvis innrømmet at han er Klunglands drapsmann. I denne innledende gjennomgangen av tiltalen, skal de 13 tiltalte kun svare kort ja eller nei på om de erklærer seg skyldige etter tiltalen. Og Schumann er - på lik linje med de ti andre hovedtiltalte - tiltalt for grovt ran med døden til følge. Han svarte med andre ord ja på at han er ansvarlig for Klunglands død - men altså ikke nødvendigvis at det var han som skjøt. Det spørsmålet vil han få rikelig anledning til å besvare når han om noen dager skal avgi sin forklaring for lagmannsretten.

Men Kjell Alrich Schumann innrømmer i alle fall - for første gang - at han var med på ranet av Norsk Kontantservice 5. april 2004.

Nektet sist

Det gjorde han ikke i tingretten for ett år siden. Da hevdet han hardnakket at han deltok i ransplanleggingen, men at han trakk seg fra ranslaget noen uker før ranet. Han innkalte til og med kameraten Svein Erik Utsi som alibivitne, og som i tingretten sverget på at Kjell Alrich Schumann befant seg i Oslo da ranet ble begått.

Men nå er altså den nygifte 40-åringen klar til å legge kortene på bordet - sannsynligvis i et håp om å få redusert straffen fra tingretten på 16 års forvaring.

I likhet med Nokas-hovedmannen David Toska innrømmer han derimot ikke å ha vært del av en organisert, kriminell virksomhet, som er et straff-skjerpende moment i tiltalen.

Åtte tilstår

Med Schumanns overraskende tilståelse, har nå åtte av de 13 Nokas-tiltalte innrømmet helt eller delvis skyld for det de er tiltalt for. De åtte er David Toska, Erling Havnå, Ridvan Halimi, Lars-Erik Andersen, Johnny Thendrup, Tomas Oscar Ingebrigtsen, William Pettersen - og altså Schumann.

Metkel Betew, Ikmet Kodzadziku, Alf Henrik Christensen, Dan Pettersen og Thomas Thendrup nektet straffskyld i dag.