NRK Meny
Normal

Minst en av de savnede er fra Rogaland

Situasjonen er fortsatt uavklart for åtte Statoil-ansatte i Algerie.

Arkivbilde av gassanlegget i Amenas, Algerie

Minst en av de savnede Statoil-ansatte i Algerie er bosatt i Rogaland.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

Minst en av de savnede Statoil-ansatte i Algerie er bosatt i Rogaland.

NRK kjenner til at de fleste av de savnede er fra Hordaland, mens de andre fordeler seg på andre norske fylker.

En av de savnede kom i sikkerhet i natt, slik at det nå er til sammen er åtte Statoil-ansatte som det ikke er gjort rede for fredag formiddag.

Les også: - Stabil situasjon for nordmann som kom i sikkerhet i natt

Les også: Statoil: – Norsk gissel i sikkerhet

Utenriksminister Espen Barth Eide vet ikke når nordmannen som kom i sikkerhet i natt kan fraktes til Norge. Det arbeides med å få det til så raskt som mulig.

-Det viktigste er at han får behandling på sykehuset, som er det lokale i In Amenas. Kanskje er dette det beste stedet for ham å være foreløpig, sier han.

Statoil-ansatte på vei hjem

40 Statoil-ansatte ble fraktet ut av Algerie natt til fredag, fordelt på to fly.

Det første av flyene, med 22 Statoil-folk, landet på Gatwick utenfor London. De som var om bord i dette flyet er stort sett fraktet hjem til Norge. Et annet fly med 18 ansatte landet i Palma på Mallorca. Herfra skal de atten flys hjem til Norge senere fredag.

Ytterligere ett fly vil hente Statoil-ansatte ut av Algerie fredag, opplyser pressetalsperson i Statoil Bård Glad Pedersen.

Espen Barth Eide

Utenriksminister Espen Barth Eide vet ikke når nordmannen som kom i sikkerhet i natt kan fraktes til Norge. Det arbeides med å få det til så raskt som mulig.

Foto: NRK

– Kan trekke ut i tid

Espen Barth Eide sier militæraksjonen kan trekke ut i tid.

– Vi må stålsette oss. Det er en kvalifisert vurdering som gjør at vi tror dette kan ta tid. Slik bildet ser ut nå, er deler av anlegget under algerisk kontroll, mens gisseltakerne har kontroll over resten. Trolig har de også gisler der, sier Eide.

Hjelpefly på vei

Et fly med medisinsk utstyr er på vei til Algerie. Fredag morgen sto flyet på Sicilia, men Eide sier at det trolig kan fly den relativt korte turen videre til Algerie ganske snart.

Les også: Norsk evakueringsfly har landet i Alger

– Flystripen i In Amenas kan foreløpig ikke brukes fordi hele området er avsperret, men vi håper å få det til etter hvert. Først skal flyet til Hassi Messaoud, som ligger rundt 600 kilometer unna, og det tror jeg vi skal få til innen rimelig tid, sier Eide.

Han minner om at gassanlegget ligger langt inne i ørkenen, og at det ikke er andre flyplasser i nærheten. Fredag formiddag melder imidlertid Reuters at et amerikansk fly skal ha fått lande der.