Sauer sliter i vekslende vintervær på Vestlandet

Mange er bekymret for sauer som er ute hele døgnet på vinterstid uten mulighet til å søke ly. – Risikerer sykdom og i verste fall død, ifølge Mattilsynet som følger situasjonen nøye.

Sauer i kulden

De aller fleste sauer klarer seg fint ute vinterstid, men Mattilsynet får mange bekymringsmeldinger knytta til mulighet for sauene om å søke ly i uvær.

Foto: Simen Høyland

Vinterværet på Vestlandet veksler ofte mellom frost og mildvær. Først kan det komme bøttevis med regn, og deretter fryser det på. For sauer kan dette by på store problemer.

– Mange av sauene er ute hele døgnet og har ikke gode muligheter til å søke ly. Regnet i ullen blir til is, og dette kan føre til store problemer for dyrene. De risikerer sykdom og i verste fall død, sier Odd Ivar Berget i Mattilsynet.

Odd Ivar Berget

Odd Ivar Berget er avdelingssjef i Mattilsynet.

Foto: Anders Fehn / NRK

Det har vært vanlig i lange tider å ha sauene ute i naturen, og mange bønder passer på at dyrene har en mulighet for å trekke inn.

– Vi får likevel mange bekymringsmeldinger om at dyr går ute hele døgnet uten mulighet til å søke ly. Vi følger opp de meldingene vi får, og reiser ut på tilsyn for å se til at sauene er ivaretatt godt nok, sier han.

Følger opp alle bekymringsmeldinger

Hvert år på denne tiden begynner bekymringsmeldinger å tikke inn til Mattilsynet. Folk melder fra om at de er oppriktig urolige for sauer ute i vintervær og til tider uvær.

– Vi følger opp alle bekymringsmeldinger som vi får, avhengige av hvor alvorlige bekymringsmeldingene er, sier han.

– Men mange saueraser er vel nærmest skapt for å klare seg ute?

– Ja, noen er mer hardføre enn andre. I utgangspunktet klarer dyr å være ute hele året. Frost og kulde tar ikke knekken på dem så lenge de har mulighet til å søke ly. Vi må følge med på at den som eier dyrene har sørget for at sauene har alt de trenger, sier Berget.

Skremt sau i Baklidammen

Bløt ull kan bli problematisk for sauer dersom det fryser på og dyret ikke har mulighet til å søke ly.

Foto: Lillian Aspås

Bondens plikt å følge opp

Tidligere leder i Bondelaget, Bjarne Undheim, viser til regelverket. Bønder skal se til at dyrene har mulighet til å søke ly dersom været blir heftig.

– Det kan noen ganger være vanskelig å vite når det er riktig å få sauen i hus, sier han.

Undheim tror ikke det er et utbredt problem at bønder tar for dårlig var på sauene sine.

Bjarne Undheim

Bjarne Undheim er bonde og tidligere leder i Norges Bondelag.

Foto: Espen Aarsvold / NRK

– Jeg kan likevel ikke se vekk ifra at det kan forekomme. I alle yrker er det noen som ikke gjør en god nok jobb, sier han.

Mattilsynet setter pris på at folk bryr seg om dyrene og melder ifra om det som kan være alvorlige forhold.

– En del bekymringer er grunnløse, men det er bedre at folk sier ifra en gang for mye enn en gang for lite, sier Berget.