Hopp til innhold

Satte livet på vent for å avdekke bridge-juks

I flere måneder klarte ikke bridgespiller Boye Brogeland være pappa, betale regninger eller å klippe plenen. Alt handlet om å avsløre juks i sporten hans – og til slutt vant 43-åringen.

Boye Brogeland

Den norske bridgeproffen Boye Brogeland var mandag i hjembygda Moi for å ta imot diplom og pris. Han ble hedret av den lokale Rotary-klubben for sin innsats mot juks i sporten.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Alt ble satt på vent i den perioden, sier Boye Brogeland til NRK.

Den profesjonelle bridgespilleren syntes det var godt å være tilbake i hjembygda Moi mandag. Etter et svært turbulent år ble 43-åringen hedret av den lokale Rotary-klubben for sin innsats mot juks i bridge.

Men arbeidet har kostet.

Det hadde gått helt på tvers av mine verdier hvis jeg skulle latt juksemakerne holde på.

Boye Brogeland, profesjonell bridgespiller

– Det gikk ikke an å kombinere dette med verken familie eller arbeid – jeg klarte ikke å klippe plenen, og jeg klarte ikke å betale regninger, sier han.

Reagerte på «umulige» trekk

Det var for et drøyt år siden at Brogeland startet en kampanje mot de israelske spillerne Lotan Fisher og Ron Schwartz, etter at han reagerte på noen «umulige» trekk fra duoen under en turnering i Chicago i august i fjor.

43-åringen la ut sine bevis og anklager på en egen nettside, og ble en ledefigur i det globale bridgemiljøet mot juks i sporten. Spillere begynte å kontakte Brogeland. Fremdeles har han tusenvis av uleste mail i innboksen.

– Det hadde gått helt på tvers av mine verdier hvis jeg skulle latt juksemakerne holde på, sier Brogeland.

Utestengt for juks

Jeg anga vennene mine. Det var folk jeg hadde spilt på lag med, folk jeg hadde vunnet med, folk jeg hadde reist med.

Boye Brogeland, profesjonell bridgespiller

Antijuks-engasjementet ga resultater. Det europeiske bridgeforbundet besluttet i mai å utestenge de israelske spillerne Lotan Fisher og Ron Schwartz fra sporten i fem år på grunn av juks, og de får aldri spille sammen som par igjen (se fakta). Det amerikanske bridgeforbundet utestengte paret på livstid.

– Jeg anga vennene mine. Det var folk jeg hadde spilt på lag med, folk jeg hadde vunnet med, folk jeg hadde reist med ... Det var veldig tøft, men det hadde vært verre å ikke gjøre noe med jukset, sier Brogeland.

Fisher og Schwartz svarte med å hyre advokat og kreve åtte millioner kroner i oppreisning fra nordmannen. Men trusler om millionsøksmål bet aldri på Brogeland.

Verdensener utestengt

I arbeidet med å avsløre det israelske paret kom Brogeland og bridgekolleger også over andre par som jukset. Fulvio Fantoni og Claudio Nunes, henholdsvis verdensener og verdenstoer i 2015, ble avslørt og utestengt på samme måte som sine israelske kolleger.

Brogeland lever fremdeles av bridgen, og bor i dag med familien i Flekkefjord.

– Jeg håper på en vedvarende virkning, at avsløringene ikke bare blir et blaff og så faller bridge-sporten tilbake til de samme holdningene som var for et år siden, sier han.