Hopp til innhold

Fikk ikke ny bolig – måtte bli værende i fengsel

Fatima var klar for å forlate fengselet. Men det var ingen ledige kommunale boliger. Derfor måtte hun bo videre i fengselet.

"Fatima" utenfor Stavanger fengsel

Her i Stavanger fengsel ble Fatima sittende flere måneder etter at hun kunne vært prøveløslatt.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Jeg ble veldig frustrert og sint da jeg ikke fikk bolig, sier Fatima.

Dette er ikke hennes egentlige navn, men NRK har valgt å kalle henne det.

I 2011 ble hun dømt til fengsel i til sammen fire år og sju måneder for millionsvindel. Fatima svindlet eldre menn. Pengene ble brukt på spilling. Hun betegner seg selv som spilleavhengig på det tidspunktet.

– Da dommen falt, fikk jeg sjokk, og lo hysterisk. Jeg ble derfor ført til skjermet avdeling på psykiatrisk. Jeg var ikke i stand til å ta vare på meg selv.

Husleie gikk til inkasso

Den kommunale leiligheten hennes ble stående tom. Husleien tikket og gikk, og ble etter hvert sendt til inkasso fra kommunens side.

Fatima flyttet fra sykehus til Stavanger fengsel for soning. Da tiden for prøveløslatelse nærmet seg, var det flere møter med kommune og advokat om å skaffe bolig.

– Fatima ble satt på venteliste et halvt år før prøveløslatelse var mulig, opplyser Anne Synnøve Børtveit som er kommunalsjef for velferd og sosiale tjenester i Stavanger.

På grunn av mangel på kommunale leiligheter, gikk mange søkere fra prioriterte grupper foran Fatima i boligkøen.

– Hun var likevel med i tildelings-vurderingen, sier hun.

Fatima tvinner tommetotter

– Livet er satt på vent, sier Fatima.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Kom seg ikke inn på privatmarkedet

Men inkassoregningen var ikke bare et økonomisk problem. Den gjorde det også vanskelig å få tak i ny bolig.

– Den ubetalte regningen var et tema under møter med henne. Vi ba om å få en nedbetalingsordning med inkassoselskapet, før hun kunne få ny husleieavtale med kommunen, sier Børtveit.

Hun ble også bedt om å skaffe seg en bolig selv på leiemarkedet.

– Det var ikke mulig for meg å finne leilighet på det private markedet så lenge jeg satt i fengsel. Det var heller ikke mulig for meg å betale inkassoregningen, sier Fatima.

Da Fatima var klar for prøveløslatelse, ventet en regning på 90.000 kroner fra inkassobyrået Lindorff.

Advokat Hugo H. Dybwad

Fatimas advokat Hugo H. Dybwad

Foto: Advokat1

Hennes advokat, Hugo H. Dybwad, bekrefter at Fatima ble sittende lenger enn nødvendig i fengselet, fordi hun ikke fikk kommunal bolig.

– Hun var svært frustrert over at det tok så lang tid, sier Dybwad.

Boligsituasjonen viktig

Stavanger fengsel svarer ikke på om det er mange innsatte som blir sittende lenger enn nødvendig fordi de mangler bolig.

– I enhver sak om prøveløslatelse vil vurderingen være skjønnsmessig, sammensatt og helhetlig. Med sikte på gode rammer for prøveløslatelse kan spørsmål om egnet bosted, samt sysselsetting, være sentrale momenter i en slik vurdering, skriver assisterende fengselsleder Cathrine B. Moseng i et svar til NRK.

En fengselsplass i Stavanger fengsel kostet 3033 per døgn i 2017, mens en plass i et lavsikkerhetsfengsel kostet 1829 kroner, ifølge Kriminalomsorgsdirektoratet.

Sliter fortsatt med inkasso

Mens Fatima satt på overtid i fengselet, ble situasjonen stadig vanskeligere for henne.

– Jeg ble så frustrert over situasjonen, at jeg ikke fikk bolig, at jeg grep en kniv og truet med. Dette skulle jeg selvfølgelig ikke gjort, men det var et rop om hjelp, sier Fatima.

Hendelsen førte til en ny dom. 45 dager for knivtrusler i fengselet.

Etter endt soning ble hun omsider prøveløslatt og det ble til slutt hennes tur i boligkøen. Nå har hun tak over hodet, men sliter med inkassoetterslep.

– Hele livet mitt er satt på vent, sier Fatima.