Den tiende Gladmatfestival i Stavanger satser ungt.
- Finanskrise? Nei, det har ikke vi merket noe til, i hvert fall ikke når det gjelder utstillere. Vi har flere enn noen gang, 108 stykker, og vi måtte si nei til mange, sier festivalsjef Heidi Netland Berge til NTB.
Mer enn 200.000 besøkende er ventet til oljehovedstaden når Nordens største matfestival gjennomføres denne uka.
Onsdag til lørdag blir en eneste lang hyllest til matglede i Stavanger sentrum. Langs hele Vågen og i sentrum skal besøkende kunne meske seg med småretter til godpris fra utstillernes kjøkken.
Satser ungt
Gladmat 2009 prøver seg i år med satsing på ungdom, og stiller med restauranten Kor Godt. Det er ungdomsgruppa til Kreftomsorg Rogaland som skal drive restaurant i Kongsgården i samarbeid med ishockeyspillerne fra Stavanger Oilers og artist Kjartan Salvesen.
- Vi skal sette opp skaterampe, og det blir konserter, sier Netland Berge.
Hun mener satsing mot de unge er spesielt viktig i en tid da rekrutteringen til matfagene svikter og unges kosthold stadig kritiseres for å inneholde for mye sukker og fett.
Menyen inneholder sunnere versjoner av ungdomsmat, det blir mye kylling og fisk. Frukt og grønt inngår også, det blir for eksempel salg av tomat og agurk som snop på konsertene.
På Facebook Gladmats Facebook-profil har nesten 7.500 registrerte fans, og er blitt et sentralt forum for tilbakemelding til arrangørene.
- Dette er spennende som arena, både for å formidle aktivitetene og fordi det er enkelt for publikum å komme i kontakt med oss. Vi får mange svært direkte tilbakemeldinger, og kan svare raskt. Jeg tror terskelen for å ytre seg på Facebook er lavere enn den er for eksempel for å sende en e-post eller ringe oss, sier Netland Berge.
- Å senke terskler er en sentral del av tanken bak matfestivalen. Det er noe med muligheten til å prøve noe som ville vært mindre tilgjengelig ellers. Kanskje har man vært nysgjerrig på en fremmed restaurant, men latt være å gå inn og bestille et måltid. Her kan folk i stedet prøve en liten rett til 30 kroner, liker de smaken, kan de prøve mer, sier festivalsjefen.
NM i pizza
Utstillerne benytter ofte anledningen til å prøve ut noe nytt og få direkte tilbakemelding fra publikum. Festivalledelsen har på sin side både barn og voksne som systematisk tester alle utstillerne for kvalitet på mat og service.
- Dette skal være like bra for alle, så vi har en jury av 12-åringer som også fyller ut skjema for hvor bra de blir mottatt. Utstillerne har en konkurranse seg imellom for å bli best på tilbud til barn, sier Netland Berge.
Blant høydepunktene er den årvisse NM-finalen i pizzabaking. Blant rekordmange bidrag, mer enn 70 stykker, er fem finalister plukket ut. Deres oppskrifter blir vurdert torsdag ettermiddag av en jury med TV 2-matmor Wenche Andersen i spissen.
I år er også flere nasjonaliteter, mer enn 20 stykker, representert. En utstiller serverer tradisjonell pakistansk bryllupsmat, en annen disker opp med etiopisk gastronomi. Mange av arrangementene vil helt klart tjene på godt vær, men været er en faktor Netland Berge ikke kan kontrollere.
- Det er meldt litt ymse på værfronten, men vi er forberedt på alle typer. Målet er at det skal bli bra for publikum uansett, sier hun.