NRK Meny
Normal

Hun håper laksen igjen kan sprette her

Bjerkreim elvelag skal i samarbeid med Fylkesmannen i Rogaland sette ut mellom 200.000 og 300.000 rogn per år i Storåna i Bjerkreim.

Torill Dalene Gjedrem

Torill Dalene Gjedrem, daglig leder i Bjerkreim elveeierlag, har tro på at det i framtida er mulig å fiske laks i Ørsdalen og andre deler av Bjerkreimsvassdraget.

Foto: Øystein Ellingsen

Storåna

Storåna i Bjerkreimsvassdraget.

Foto: Line E. Sundt-Hansen / NINA

Det har en gang vært laks i Storåna, men den forsvant – trolig for mellom 100 og 150 år siden – på grunn av forurensning.

Å sette ut laks har vært forsøkt flere ganger før, men noen ny laksestamme har aldri rukket å etablere seg. Mye forandra seg imidlertid da elva fikk jevnlig tilførsel av kalk, ifølge Torill Dalene Gjedrem, daglig leder i Bjerkreim elveeierlag.

Kalk gjorde vanner bra

Rundt nyttår blei det nemlig satt opp en kalkdoserer i Ørsdalen i Bjerkreim, innerst i elva.

– Vannkvaliteten blei umiddelbart god. Framover blir det nå satt ut rogn. Håpet er at det skal skje en naturlig reetablering, sier Dalene Gjedrem.

Laksen skal videre overvåkes, evalueres og prosjektet justeres underveis, skriver Fylkesmannen i Rogaland på sine nettsider.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Laster kart, vennligst vent...

Bjerkreim elveeierlag, lokale jeger- og fiskerforeninger, Miljødirektoratet og Fylkesmannen samarbeider om prosjektet.

Berømmer de lokale

– Vi er veldig glade for det brede samarbeidet. Jeg vil spesielt rose de lokale aktørene, sier Maibritt Jensen, fylkesmiljøvernsjef hos Fylkesmannen i Rogaland.

Det er Norsk institutt for naturforskning (NINA) som har laget et forslag for reetablering av laks i elva.

Planen er å sette ut øyerogn i øvre halvdel av Storånå. Nedre del av elva er satt av til naturlig gyting. I den øvre delen skal det settes ut mellom 200 og 300.000 rogn per år i Storånå i Bjerkreim.

Dalene Gjedrem i elveeierlaget håper det i framtida blir laksefiske i vassdraget.

– Salg av fiskekort betyr inntekter for folk som bor der oppe. Også folk som driver med overnatting kan få inntekter, sier hun.

Laksen har vært borte fra Storåna i Ørsdalen i snart 150 år. Men nå skal det igjen bli liv i den gamle lakseelva i Bjerkreim. Kalking av vannet skal friste laksen tilbake - og med laksen kommer kanskje turistene.