Satser på miljøvennlig taxi i Stavanger

Stavanger kommune har bestemt at all drosjetransport skal være miljøvennlig. I dag fikk de se bilene for første gang.

Stavanger kommune satser på gassdrosjer

SE VIDEO: Gassbilen som Norgestaxi i dag viste frem, er en Mercedes B200 NTG. Bilen er biogassnøytral, som gjør at den forurenser mindre.

gasstaxi

Olav Stav (f.v.) fra Stavanger kommune og Thor Jåsund fra Norgestaxi tok seg en kjøretur sammen i den nye biogassbilen.

Foto: Silje Foss Langeland / NRK

– Vi i Stavanger kommune har en policy om at all transport blant ansatte skal skje på en mest mulig miljøvennlig måte, sier Olav Stav, miljøvernsjef i Stavanger kommune.

Stavanger kommune la 14. januar i år ut anbud om drosjetransport for ansatte og politikere, hvor kravet var satt til nullutslipp av klimagasser og luftforurensning.

Norgestaxi vant anbudet, og i dag viste de frem en biogassbil og en elbil til Stav.

– Miljøkravene i anbudet vårt var at det skulle være biogassbil eller elbil ettersom det er disse bilene vi ser på som mest miljøvennlige i dag. Norgestaxi oppfylte disse kravene, sier Stav.

Ansatte må også gå mer

Ifølge Stav har kommunen bestemt at ansatte skal ta beina fatt på kortere avstander, sykkel for de litt lengre turene, og bil for strekninger som blir for tidkrevende å gå eller sykle.

Han presiserer at bruk av taxi skal gjøres mest mulig miljøvennlig.

Biogassnøytral bil

gasstaxi

Stig Vagle fra Mercedes viste frem hva som fantes under panseret på den miljøvennlige taxien.

Foto: Silje Foss Langeland / NRK

Gassbilen som Norgestaxi i dag viste frem, er en Mercedes B200 NTG. Bilen er biogassnøytral, som gjør at den forurenser mindre.

Samtidig har den en bensintank som brukes når bilen startes, og som kan brukes dersom gasstanken går tom.

Norgestaxi ser nytten av at Stavanger kommune presiserer at bransjen må bli mer miljøvennlige.

– Vi ønsker å bidra til at miljøet i denne byen blir bedre, og det kan vi gjøre gjennom bilvalg og materialvalg, sier Thor Jåsund fra Norgestaxi.

Imponert

Per Krogseth er leder i programkomiteen for den norske gasskonferansen. Konferansen tar for seg bruk av energigass i Norge. Han forteller at han er svært imponert over kommunens miljøsatsing.

– Det er imponerende at Stavanger satser på miljøvennlige biler, til tross for at det er billigere for dem å kjøre dieselbiler, sier han.

Lyse er leverandør av biogassen til Norgestaxi og Magnar Bolme fra Lyse forteller at han også synes dette er et bra tiltak.

– Her viser kommunen at det er mulig å kjøre både klimanøytralt med veldig lav, eller ingen lokal forurensning, sier han og legger til at biogassbiler både er et veldig godt klimatiltak, og et tiltak for å redusere luftforurensningen i byene.

– Hvorfor satser ikke flere bedrifter på biogassbiler?

– Vi har slitt med at det har vært dårlig utvalg av slike biler, men nå har Mercedes kommet tilbake for fullt, noe som gjør det mulig for taxier å kjøre klimanøytralt med lave lokale utslipp, sier Bolme.

Ønsker flere miljøvennlige taxier

Han forsikrer at drivstoffet, altså gass, er lett tilgjengelig. Lyse har fyllestasjoner både i Stavanger, Sola, Randaberg, Sandnes og Klepp.

Stav er klar på at Stavanger kommune er opptatt av å gå foran i miljøsatsing.

– Det må vi gjøre på alle nivå, og vi ønsker å velge de beste måtene for å ivareta miljø og klima. Når vi gjør dette, håper vi at taxiene i byen også blir mer miljøvennlige, og at andre bedrifter tenker gjennom dette i sine bestillinger og avtaler med taxi, sier han.