Innerst i Gandsfjorden i Rogaland ligger Norges 7. største by.
Med økenavnet «Sadness» ble byen ofte trukket frem som en av Norges aller styggeste.

Fra «Sadness» til Norges mest attraktive by

Innerst i Pedersgata i Stavanger jobber Thomas Dybdahl og Håvard Rosenberg med en hyllest til en by som er både elsket og hatet.

Thomas har bodd i Stavanger siden han var 19 år, men er opprinnelig fra Lura i Sandnes.

Thomas beveger seg ut av komfortsonen når han nå prøver seg på heimstaddiktning.

– Låten skulle være litt «cheezy», men forhåpentligvis så fengende at hvis du hører den to-tre ganger, så var det mulig å bli glad i den.

Området rundt Ruten buss- og togstasjon i sentrum av «Sadness» hadde lenge et rykte på seg som et sted der ungdommer samlet seg for å lage bråk, og som et knutepunkt for byens alkoholikere og narkomane.

Nå finnes det lekeområder, skatepark og grønne lunger rett ved Ruten. Og hver desember arrangeres det julemarked for hele familien i det en gang så øde området.

I 2022 får Sandnes Attraktiv by-prisen fra Kommunal- og distriktsdepartementet. De kaller sentrum av Sandnes «kanskje det mest vellykka offentlige byrommet juryen har sett».

Nå blåser det en vind av positivitet gjennom Langgata og Ruten.

Hva har skjedd?

Forfatter og litteraturprofessor Janne Stigen Drangsholt er selverklært Sandnes-patriot og mener det har skjedd en endring i den kollektive oppfattelsen av byen.

– Før var det slik at når Sandnesbuer reiste til andre deler av landet, så sa de at de var fra Stavanger. Sånn er det ikke nå lengre. Nå er folk stolte av å være fra Sandnes, og byen har blitt mye finere.

TV-serien «Evy og alltid» har bidratt til å vise resten av Norge at Sandnes er noe annet enn en bydel i Stavanger.

Ingvar Landa svinger turistbussen sin inn foran det nye flotte rådhuset i Sandnes.

Guide Kari Alise Mellgren fikk ideen om å arrangere en dagstur i «Evy og Alltid» sine fotspor.

Denne opplevelsen inkluderer en guidet omvisning på stedene som TV-serien har blitt spilt inn, og det hele avsluttes med to retters middag på Lura Turistheim.

Skjævelandsbrua går over Figgjoelva på Jæren som utgjør grensen mellom Klepp og Sandnes kommune. Den har blitt et symbol på skvisen mellom by og land som Sandnes står i.

For folk bosatt sør på Jæren representerer Sandnes urban livsstil, som ikke er forenelig med de rurale verdiene til jordbruksregionen. Lenger nord i Stavanger har det versert seiglivede fordommer om Sandnes som et bondeland, milevis unna den fremtidsrettede oljehovedstaden.

Mye tyder på at Sandnes er i ferd med å omformulere sin egen identitet og kvitte seg med gamle fordommer.

Studioet til Thomas Dybdahl ligger vegg i vegg med produksjonsselskapet bak «Evy og Alltid». Regissør Arild Østin Ommundsen viser frem premiene i ukens vinbingo.

21-åringen Tonning Helgø Meling deler tiden sin mellom jusutdanning og å jobbe med musikk. Han bidrar på Sandnes-musikken som Thomas laget til «Evy og Alltid».

Sentralt i serien finner vi låten «Sandnes on my mind». Et stykke popmusikk som er langt på siden av det musikalske uttrykket Thomas Dybdahl er mest kjent for.

Tonning fikk jobben med å synge på hyllestlåten til byen som har gått gjennom store endringer de siste årene.

– Da vi hadde laget en tekst som var så lite tilslørt og «pure», så trengte vi noen unge til å formidle den, ifølge Dybdahl.

Opprinnelig ble det kun laget et halvt vers og refreng, det var det. TV-seerne har forgjeves prøvd å finne ut hvor de kan høre hele låten.

Samme dag som siste episode ble sendt på lineær-TV, slapp de en ferdig versjon av sangen.

Kanskje snakker vi her om et fremtidig «anthem» for nye Sandnes?

«Det e ikkje for seint,
nå har eg Sandnes on my mind».