Hopp til innhold

Sandnes-drapet: Skal vurdere om drapssiktet var tilregnelig

En sakkyndig skal observere mannen i 20-årene som er siktet for drapet i Sandnes. Mannen skal ha delt det som skjedde med brukerne på et nettforum rett før og rett etter drapet.

Drap i Sandnes

Krimteknikere ved huset der mannen i 20-årene skal ha drept en annen mann.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Det er en psykolog eller psykiater som vil vurdere hans tilregnelighet. Det er en som har sagt ja til å påta seg oppdraget.

Det sier politiadvokat Fredrik Martin Soma til NRK.

NRK har tidligere fortalt om mannen i 20-årene som ble oppfordret av flere brukere på et anonymt nettforum om å gjennomføre drapsplanene han hadde delt på dette forumet. Mannen skal ha fortalt hvordan han ville gjøre det, og i etterkant fortalt hva han hadde gjort. Han skal også ha varslet på nettforumet at han kom til å melde seg til politiet.

Nå skal han altså gå gjennom en prejudisiell observasjon.

– Det er vanlig i slike saker, sier Soma.

– Har mannens aktivitet på nett bidratt til at politiet har ønsket en vurdering av hans tilregnelighet?

– Det ønsker jeg ikke å si noe om, sier politiadvokaten.

Stump vold

I tillegg til å dele planer om hvordan mannen hadde tenkt å drepe, skal han også ha delt bilder av en gjenstand han skriver at han ville drepe med. NRK har sett disse bildene.

– Det er blitt gjort beslag av det politiet mener er drapsvåpenet i denne saken. Vi ønsker ikke å si noe mer om hvilken type gjenstand dette er, sier Soma.

Han legger til.

– Det foreligger en foreløpig obduksjonsrapport. I tillegg har den siktede sagt en del i avhør om hendelsesforløpet. Politiet har et bilde på hvordan drapet skjedde.

– Kan dere si noe mer om det?

– Det eneste jeg kan si er at det antas at dødsårsaken er hodeskader etter gjentatt stump vold mot hodet, sier politiet.

Politiet vil foreløpig ikke bekrefte om at det er gjenstanden på bildene NRK har sett fra nettforumet, som de tror er drapsvåpenet.

Relasjon

Politiet gikk tidlig ut og bekreftet at det var en relasjon mellom den siktede mannen og drapsofferet. Politiet har imidlertid vært tilbakeholdne med å bekrefte hva slags relasjon det er av fordi de ikke har fått varslet alle de pårørende og offeret ikke har blitt formelt identifisert.

Det er fortsatt status.

– Vi ønsker ikke å si noe mer om hva relasjonen er på nåværende tidspunkt, sier Soma.

I Dagsavisen RA kommer det i dag frem at Kripos har bedt Interpol om hjelp til varsle pårørende i Rabat i Marokko.

De pårørendes bistandsadvokat, Harald Øglend, er ordknapp da han blir spurt om saken.

– Det jeg kan si er at politiet ikke har fått en offisiell bekreftelse på om de pårørende er varslet. Utover det kan jeg ikke si noe fordi jeg har ikke fått snakket med mine klienter, sier han.

Utelukker ikke flere siktelser

De siste dagene har den drapssiktedes aktivitet på et nettforum fått mye oppmerksomhet. Mannen skal ha vært aktiv både rett før og rett etter drapet.

– Politiet jobber med å avdekke omfanget av hans kontakt med andre. Mannen har selv sagt at han har vært i kontakt med andre på dette forumet. Politiet har også andre opplysninger om dette, sier Soma.

Han vil ikke utelukke at det kan bli flere som blir siktet i denne saken. Flere av brukerne på forumet oppfordret mannen til å gjennomføre drapet, mens andre frarådet ham fra å gjøre det.

– Det er for tidlig å si noe om flere kan bli siktet. Foreløpig jobber politiet med å avdekke omfanget av kontakten og hvem mannen har vært i kontakt med, sier Soma.

Politiadvokaten forklarer at medvirkningsbestemmelsene i straffeloven kan være aktuell.

– Under noen omstendigheter kan det også være plikt til varsle eller avverge et drap.

– Regner dere drapssaken som oppklart?

– Mannen har erkjent å ha drept den avdøde, men han har ikke tatt stilling til straffskyld. Så lenge det er en aktiv etterforskning så regner vi ikke saken som oppklart, sier Soma.

Flere nyheter fra Rogaland