Hopp til innhold

Trekløveret vil gjerne bli fire, eller fem

Sammenslåingsprosessen mellom Stavanger, Finnøy og Rennesøy ser ut til «å gå på skinner». Kommunene er villige til å strekke fristen dersom Randaberg eller Strand melder seg på i siste liten.

Christina Sagen Helgø, Henrik Halleland, Dagny Sunnanå Hausken

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø og kollegene fra Finnøy (Henrik Halleland) og fra Rennesøy (Dagny Sunnanå Hausken) vil gjerne ha med flere kommuner i sammenslåingsprosessen.

– Vi har en forferdelig god dialog disse tre kommunene sammen. Jeg er spent på hva vi skal klare å skape ut av dette.

Det sier Finnøy-ordfører Henrik Halleland etter møtet fredag mellom den politiske ledelsen i Stavanger, Finnøy og Randaberg om sammenslåingsprosessen. Han håper flere kommer med, og mener at både Randaberg og Strand er en naturlig del av regionen.

Les også: Flertall for sammenslåing i Stavanger

Les også: Utstein, Stavanger eller fortsatt Rennesøy kommune?

– Mitt ønske er at de skal bli en del av den nye kommunen. Jeg vil si at de er velkomne når som helst til å bli en del av dette, sier Halleland.

Henrik Halleland

Randaberg og Strand er velkomne til å komme med i den nye kommunen når som helst, mener Finnøy-ordfører Henrik Halleland.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Han får støtte fra Stavanger-ordføreren.

– Vi er enige om at dersom det er andre aktuelle kommuner som ønsker å være med inn, så er vi åpne for det. Vi skal invitere Randaberg til et møte vi tre kommunene sammen, sier Christine Sagen Helgø.

Spenning i Rennesøy

Både Stavanger, Rennesøy og Finnøy skal nå avvikle kommunestyremøter. Størst spenning er det knyttet til møtet i Rennesøy 16. juni.

Les også: Tror Randaberg blir tvangsinnmeldt i storkommune

Les også: Spenning framfor kommunerøystinga i Finnøy

Selv om Ordfører Dagny Sunnanå Hausken (A) var skuffet over resultatet i folkeavstemningen, har hun lovet å legge stor vekt på at flertallet av dem som ville ha kommunesammenslåing valgte Stavanger.

Sunnanå Hausken hadde en rekke punkter hun gjerne ville avklare med politikerne fra de andre kommunene før kommunestyremøtet torsdag i kommende uke.

Dagny Hausken Sunnanå

Rennesøy-ordfører Dagny Sunnanå Hausken er opptatt av lokaldemokratiet i forbindelse med en eventuell sammenslåing med Stavanger og Finnøy.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Det handlet både om plassering av rådhuset, antall medlemmer fra Rennesøy i et eventuelt nytt kommunestyre, oppgavene til de såkalte kommunedelsutvalgene som skal etableres, kommunenavn og kommunevåpen.

Les også: 75 prosent seier ja til Stavanger

Les også: Randaberg vil fortsatt ikke snakke med Stavanger

Etter møtet sier ordføreren at hun synes de fikk luftet disse temaene på en god måte.

– Det blir utfordrende. Vi må få Rennesøy sin stemme inn i Stavanger kommune, og sørge for at vi får noe å si for utviklingen i våre bygder, sier Sunnanå Hausken.

Forlenget frist

I Stavanger skal bystyret gi dem som forhandler med Finnøy og Rennesøy nytt mandat på møte mandag. Det skal opprettes arbeidsutvalg med fem politikere fra hver av de tre kommunene som nå skal arbeide videre med sammenslåingsprosjektet.

Innen 1. juli skal kommunene levere sine innstillinger til fylkesmannen.

På møtet mellom Stavanger, Finnøy og Rennesøy fredag luftet politikerne mulighetene for å arbeide videre utover høsten dersom flere kommuner (Randaberg/Strand) melder seg på Stavanger/Ryfylke-prosjektet.