Hopp til innhold

Samlet for å tolke runer

21 runeforskere fra Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Storbritannia er samlet i Stavanger for å tyde nye og gamle runefunn. – Rogaland er et helt fantastisk fylke når det kommer til runer, sier en av forskerne.

Rune-skrift

Et bredt internasjonalt knippe av forskere er samlet i Stavanger for å tolke runene på Arkeologisk museum.

Foto: Brit Helen Jacobsen / NRK

Rune-skrift

Her er en av gjenstandene som har runeskrift innrisset.

Foto: Brit Helen Jacobsen / NRK

Hvert år samles forskere seg fra flere land til runologmøte, for å tolke runer. Dette er det 25. møtet, og fjerde gang de samles i Norge.

Dette skjer på Arkeologisk museum i Stavanger.

–Rikt fylke

– Rogaland er et spennende område for runeforskere sier James Knirk, professor ved runearkivet Kulturhistorisk Museum universitetet Oslo.

En tredjedel av alle runesteiner i Norge kommer fra Rogaland, og grunner tror Knirk er rikdom.

– Dette er uten like runesteinens rike i Norge, det må ha vært et virkelig rikt fylke i sin tid, sier Knirk.

Forskerne er samlet for å tolke så mange runer de klarer på en dag. Noen ganger er det nye funn, men andre ganger er runer som allerede er tolket, for å sjekke om de stemmer.

21 runeforskere fra Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Storbritannia er samlet i Stavanger for å tyde nye og gamle runefunn. – Rogaland er et helt fantastisk fylke når det kommer til runer, sier en av runeforskerene.

►SE VIDEO: Se hvordan runeforskerne jobber.

Kjærlighetshistorie

– Det er mye å lære fra runene, sier runolog Jonas Nordby som er med å organisere møtet sammen med James Knirk.

– Vi lærer stadig mer om språkhistorie, bruken av runer i forskjellige perioder, og derfor får vi stadig ny perspektiv å betrakte innskriftene ut fra, sier Nordby.

Blant runene kan man til og med finne kjærlighetshistorier. «Eikelandspenna» som ble funnet i 1965, som stammer fra 500-tallet og er inngravert på baksiden med en beskjed fra en mann til en kvinne.

– Dette er på baksiden, detter er ikke noe hun skulle vise frem, det var noe som hun viste om og som var nærmere hjertet hennes, så det er en kjærlighetshistorie som denne spennen fra 500 tallet forteller, sier Knirk.

Gir ikke alltid mening

Men det finnes også andre ting. Som et fiskesøkke dater til ca. 1000-tallet fra Kleppe.

Runologene Michael Barnes og Terje Spurkland sitter og studerer dette.

– Hva skriver man på fiskesøkke?

– Man skulle kanskje tro man ville skrive 'skitt fiske' eller noe sånt, men isteden står det 'Arn Ketil, har skrevet disse runer', sier Terje Spurkland.