NRK Meny
Normal

– Steinen kom som en kanonkule rett inn gjennom taket

Naboene får steiner i tak og vegger. Nå lager de underskriftskampanje mot Rekefjord Stone AS sin sprenging nær boligområdet.

Thor Skandsen

Thor Skanden fikk en stein på fire kilo inn gjennom taket på hytta etter en sprengning.

Foto: Øystein Ellingsen

– Det rister ganske godt inne i huset og. Vi lurer jo på hvorfor doene som er festet i gulvet går i stykker og sprekker. Det er jo ikke rart det når det rister i hele huset, sier hun.

Solveig Stormo i Rekefjord sier at hun har opplevd det mer en gang. En salve går av hos Rekefjord Stone AS, uten at hun eller naboene har blitt varslet.

Beboerne i Rekefjord i Sokndal mener steinprodusenten Rekefjord Stone AS ikke overholder utslippstillatelsen for bergdriften. Nå har aksjonister samlet inn underskrifter fra samtlige husstander i den vesle bygda. De frykter at de når som helst kan få stein i hodet, når det sprenges.

Rekefjord Stone

Beboerne i Rekefjord i Sokndal mener steinprodusenten Rekefjord Stone AS ikke overholder utslippstillatelsen for bergdriften. Nå har aksjonister samlet inn underskrifter fra samtlige husstander i den vesle bygda.

Foto: Øystein Ellingsen

– Vi må kunne klare å leve sammen

Nå har innbyggerne fått nok. Sprenging til alle døgnets tider, støy og støvskyer over den idylliske plassen, har blitt til klagebrev med underskrifter fra fastboende og hyttefolk mot Rekefjord Stone AS.

– Vi vil ikke arbeidsplassen til livs. På ingen måte. Vi ser jo at det er viktig for bygden å ha arbeidsplasser, men vi må kunne klare å leve sammen, både de som skal bo her, de som skal ha ferie her og de som skal drive steinbrudd. Det klarer vi hvis de følger de reglene som gjelder.

Sprengning og befaring ved Rekefjord Stone

Sprengning og befaring ved Rekefjord Stone med Tone Elle.

Det sier Tone Elle, en av initiativtakerne til underskriftskampanjen. Hun viser NRK skadene som Rekefjord Stone har påført naturen rundt fjorden.

– Nå ser vi der som de har tippet stein som skal være parkbelte. Her er det en gammel sti som går til fyret og som blir brukt av mange til å gå tur. Nå går det ikke an å gå der lenger, for det er rett og slett ikke fremkommelig, sier hun.

– Det lå nysprengt stein over hele området

Geolog Pål Thjømøe har skrevet en rapport om farene i forbindelse med sprengingen.

– Det er jo det at det er en del stein som har ramlet ned på grunn av sprengning. Da vi gikk her, så vi jo at det lå nysprengt stein over hele området, sier han.

Det har hytteeier Tor Skandsen fått erfare.

– Rett før påske kom jeg ned. Da var det en stein som hadde kommet rett inn gjennom taket og knekket et stuebord på trekvart tommer. Steinen var tre fire kilo i alle fall. Den har kommet som en kanonkule rett inn i stuebordet og har knekt det. Det er tre, fire meter fra der vi sitter og har kaffe og koser oss, forteller han.

Stein hos Thor Skandsen

Dette er steinen som kom inn gjennom hyttetaket og ødela stuebordet.

Foto: Thor Skandsen

– Vi får se å endre rutinene

Administrerende direktør Bengt Ola Johanson ved Rekefjord Stone AS har dette å si om klagen, som også er sendt til fylkesmannen, bergmesteren, miljødirektoratet og Rogaland fylkeskommune.

– Jeg synes det er verst at folk ikke kjenner trygghet når vi sprenger, men at de er urolige for det. Da får vi se å endre rutinene for det. Det skal jeg diskutere med produksjonspersonalet der oppe når jeg kommer i neste uke, sier Johanson til NRK.

Han forsikrer at bedriften definitivt tar klagene på alvor.

– Vi driver naturligvis en industriell virksomhet i et bebodd område. Det er et problem i seg selv. Det må vi få gjøre, men vi vil gjøre hva vi kan. Vi vil jo være gode naboer med omgivelsene. Fremfor alt vil vi ikke at folk skal kjenne uro for den virksomheten vi holder på med, sier han.