NRK Meny
Normal

Folketoner fra mange land skal bli nytt orkesterverk

Orkesterverk med folketoner fra distriktets innvandrere blir Stavanger symfoniorkesters bidrag til grunnlovsjubileet neste år.

Yohannes Wolde Mihret spiller på eritreisk fløyte

Yohannes Wolde Mihret spiller på det eritreiske instrumentet embilta. Hans musikk skal bli en del av et helt nytt orkesterverk.

Foto: Anett Johansen Espeland

70 år gamle Yohannes Wolde Mihret spiller eritreiske folketoner på embilta – en fløyte som for uinnvidde ser ut som en gardinstang av metall.

Han er en av bidragsyterne til Stavanger symfoniorkesters plan for neste års feiring av 200-års jubileet for grunnloven.

Gisle Kverndokk

Komponist Gisle Kverndokk skal skape det nye orkesterverket.

Foto: Ingrid Eide / Den Norske Opera

– Vi er jo utfordra av myndighetene til å finne måter å trekke inn minoritetsgrupper i arbeidet vårt, sier fiolinist i symfoniorkesteret, Bjarte Mo.

Skal bli orkesterverk

Derfor går orkesteret ut til innvandrere i Stavanger.

– Vi vil se hva de bringer med seg. De har jo sin historie, sin fortelling og ikke minst sin musikk. Dette vil vi trekke inn i vår tradisjon, og bruke i et verk, sier Mo.

Det hele skal munne ut i et nytt orkesterverk av komponisten Gisle Kverndokk, og dette blir orkesterets hovedmarkering av grunnlovsjubileet.

Vise Norge nå

– Koblingen til grunnlovsjubileet er at vi vil markere hva som er Stavanger og Norge nå, og hvilken bedre måte finnes det enn å trekke disse inn til oss, sier Hjalmar Kvam som leder Stavanger symfoniorkesters programråd.

Arbeidet er så vidt begynt, og orkesteret vil gjerne ha kontakt med flere innvandrere, også europeiske, som ønsker å bidra.

Samler inn internasjonal folkemusikk

Emnetu Tesfay, Yohannes Wolde Mihret og Guo Lei bidrar alle til Stavanger symfoniorkesters grunnlovsmarkering.

Foto: Anett Johansen Espeland

En av dem som alt er med, og bidrar med kinesisk folkesang, er Guo Lei som til daglig jobber som lærer i kinesisk ved den internasjonale skolen i Stavanger.

– Dette er en flott ide, mener hun.

En annen deltaker er Emnetu Tesfay fra Eritrea.

– Det er det eldste instrumentet vi har, sier han om fløyta Yohannes Wolde Mihret spiller på før han fortsetter med sang.

Bjarte Mo og Hjalmar Kvam fra Stavanger symfoniorkester

Bjarte Mo og Hjalmar Kvam fra Stavanger symfoniorkester.

Foto: Anett Johansen Espeland

– Folkemusikk treffer alle

Og fiolinist Bjarte Mo er godt fornøyd med det han hører:

– Jeg synes det er helt fantastisk. Jeg får frysninger når jeg ser en eldre mann som står og synger sine sanger fra Eritrea. Du merker at folkemusikken treffer uansett hvor den kommer fra.

– Musikken er et universelt språk. Men når jeg synger kinesisk føler jeg meg hjemme, sier også Guo Lei.

Spent komponist

Nå er bidragene festet til filmrullen for å bli levert til komponist Gisle Kverndokk. Han skal bruke det fritt, men Stavanger symfoniorkester vil at noe av materialet han får skal være gjenkjennbart i det ferdige verket.

Og komponisten selv ser fram til arbeidet som skal være ferdig til mai neste år.

– Det er en veldig spennende utfordring. Det er morsomt å kunne få inspirasjon fra musikk som utfordrer mitt uttrykk, og utvider paletten min, for å si det sånn, sier Kverndokk.