Samboerparet Irene (81) og Per (88) ble smittet på «koronabussen»

RANDABERG (NRK): Irene Ølberg og Per Ivebakk er blant de 33 som ble koronasmittet på busstur i Norge. Nå vurderer Virke om smittevernstandarden for turistbusser skal endres.

Samboerne Irene Ølberg (81) og Per Ivebakk (88) ble smittet av covid-19 etter busstur. Nå er de i isolasjon hjemme i Randberg.

ISOLERT: Irene Ølberg (81) og Per Ivebakk (88) ble korona-smittet på busstur med Ingvars Reiser. Nå er de isolert hjemme i Randaberg, men har få eller ingen symptomer.

Foto: Erik Waage / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Om vi angrer? Nei, langt ifra, sier Ølberg.

NRK møter samboerparet hjemme i Randaberg. Siden de er i isolasjon, foregår intervjuet via telefon fra hagen.

Pensjonistene vurderte aldri å ikke reise, selv om de er i risikogruppa.

– Nei, man kan ikke gå rundt og tro at sånt skal skje. Busselskapet hadde tatt alle forholdsregler, så det tenkte vi ikke på i det hele tatt. Vi har reist med selskapet i mange år, og stoler helt på dem.

Arrangøren Ingvars Reiser fulgte Virkes bransjestandard for turistbussnæringen, ifølge lokale helsemyndigheter.

Likevel er nå 33 av de 41 som var med i bussen, smittet av covid-19. I tillegg er tre personer smittet etter nærkontakt med reisefølget i Norheimsund i Kvam herad i Vestland.

REISERUTEN: Turen gjennom Østlandet, Dovre og Vestlandet startet tirsdag 15. september. Reisefølget var innom fem hoteller, flere serveringssteder og attraksjoner.

Aldri aktuelt å avlyse

Paret fra Randaberg har fått med seg at enkelte har reagert på reisen. Men de vurderte aldri å avlyse.

– Vi var friske og raske da vi dro, og disse turene betyr mye. Vi kommer oss ut, får se mye og treffe mange kjekke folk. Det var jo en fullt lovlig reise, sier Ølberg.

Det eldre paret sier de har det godt, selv om de er smittet. Irene føler seg litt uggen i kroppen, men Per merker ingenting.

– Jeg er helt fin. Har ingenting å klage på. Vi er veldig fornøyd med turen også.

Ingvars Reiser er drevet av Silje og Ingvar Landa, også de fra Randaberg.

– Servicen betyr mye. Silje er sykepleier, og veldig nøye. Hun sprang rundt og vasket og spritet hele tiden. Hadde munnbind og hansker på hver gang hun serverte kaffe, sier Ølberg.

Bussen som de koronasmittede reiste med

PARKERT: Ingvars Reiser fulgte bransjens standard for smittevern, men likevel oppsto koronasmitte i reisefølget. Nå har de avlyst turene utover høsten.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Vurderer ny smitteveileder

Saken fører til at det nå kan bli aktuelt å endre standarden for smittevern på turistbussene.

– Virke og Folkehelseinstituttet (FHI) skal nå se på veilederen på nytt. Er det behov for å revidere den, vil vi gjøre det, sier leder i Virke reiseliv, Astrid Bergmål.

Leiar i Virke Reiseliv, Astrid Bergmål.

SER PÅ VEILEDER: Virke reiseliv vurderer nå å endre bransjestandarden for buss-selskapene, i samråd med Folkehelseinstituttet, sier leder Astrid Bergmål.

Foto: Pressefoto / Virke Reiseliv

Virke tok kontakt med FHI onsdag, dagen etter at smitten på bussen ble kjent. Foreløpig er det ikke avtalt noe tidspunkt for møte, men dialogen er i gang.

Virke ser svært alvorlig på det som har hendt.

– Det er utrolig trist. Vi må finne ut om det er en bestemt grunn til at det skjedde, og om det kan det skje på nytt. Er det svakheter i vår veileder, så skal den endres.

Fortsatt er det uvisst hvor smitten oppsto. Teorien er at en av passasjerene har vært smittet, men uten symptomer, da bussturen startet.

Ingvars Reiser har avlyst turer som var planlagt utover høsten, men håper å komme i gang igjen. Da vil Irene og Per gjerne være med.

– Vi reiser så lenge helsa holder. Håper vi får være med på nyåret. Men ingen vet jo hva som skjer framover.

Status Norge

Sist oppdatert: 27.10.2020
1 570
Siste uke
51
Innlagt
280
Døde