Hopp til innhold

– Jeg holdt på å dø for to år siden

Nå skal Sally Nilsson fortelle om sitt eget liv fra scenen. Først og fremst er hun glad for at hun fortsatt er tilstede, slik at hun kan gjennomføre oppsummeringen av 54 år på teater og revyscener.

Sally Nilson

Sally Nilsson forteller at hun holdt på å dø av nyresvikt for to år siden.

Foto: Ole Andreas Bøe¸ / NRK

– Det var nyrene som sviktet. Jeg fikk en undersøkelse med kontrastvæske som slo ut resten av nyrefunksjonen. Jeg gikk og lurte på: Hvilken side er det publikum pleier å sitte på når vi er her? Da sa Gretelill (Tangen): Nå går du til doktoren.

Dette skjedde under turneen med «Gammel dame er vond å vende» i 2012. Sally og ensemblet var på vei til Haugesund med forestillingen.

– De reddet livet mitt på sykehuset. Det skal de ha, flinke er de, forteller Sally, og krydrer med sin velkjente rå latter.

"Gamle damer er vonde å vende"

Det var under turneen med Gammel dame er vond å vende for to år siden at Sally Nilsson ble alvorlig syk.

Foto: Dag Magne Søyland

– Hun gikk til legen, og ble lagt inn umiddelbart. Hadde hun reist til Haugesund, så hadde hun ikke satt opp one-woman show noen gang, supplerer Pål Magnor Kvammen. Han er regissør når Sally skal i ilden på scenen i Stavangeren i februar.

– I sitt livs beste form

Hun har fått rogalendingene til å le i et halvt århundre. I februar har hun premiere på soloshowet «Mitt liv som Sally».

Les også: Full fart på sykehjemmet

Les også: Full fart på sykehjemmet

–Når du har stått 54 år på en scene, da har du truffet ganske mange folk der ute. det er mange som har fulgt meg opp i gjennom, så dette er liksom en gest til dem og.

Pål Magnor Kvammen har i ti år forsøkt å overtale teaterveteranen til å gjøre det hun nå skal i gang med.

Arntsen og Kvammen

Pål Magnor Kvammen (til høyre) er regissør for 'Mitt liv som Sally'. Her er han sammen med kristian arntsen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det har i grunnen ikke vært vanskelig å få henne med, men det har vært vanskelig å finne den tiden der en skal gjøre det. jeg er veldig glad for at Sally ikke sa ja for ti år siden for akkurat nå er hun i sitt livs beste form, sier Kvammen.

Sally er et begrep

Regissøren mener at Sally ikke er et navn, men et begrep for Rogaland teater og teateret sitt publikum.

– Sammen med Grete Kausland er hun uten tvil den beste revyartisten vi har hatt, sier Kvammen, og dette blir i meste laget for Sally som sitter ved siden av ham i NRK sitt radiostudio.

– Gud så bjørken vokser, har dere sett så bjørken vokser, forsøker hun seg...Kvammen gir seg likevel ikke.

– Det som kjennetegner Sally er at ting kommer fra hjertet. Da er det sånn at når du sitter i salen, og ting kommer herfra, fra brystet, så er det en helt annen stemning. Det er trygt å le, og det er godt å le. Du ler med Sally, og ikke av henne, sier Kvammen.

– Nakent og utleverende

Han mener at showet blir tøft for Sally Nilsson. Det blir privat og utleverende.

– Det er veldig nakent, og det krever ganske mye mot, sier han.

Skuespiller-talentet dukket opp i barne-kabareter da hun var ni år, og på scenen på barneteateret to år seinere. «Mitt liv som Sally» skal handle om karrieren, men og om livet utenfor scenen.

– Jeg gifta meg, og ble bondekone i navnet, men ikke så mye i gavnet. Der er det og noen historier, og jeg mener hva har du ikke opplevd når du er så gammel som jeg er blitt, skrattler hun.

– Jysla koseligt

De to har drøst lenge om hva stykket skal inneholde, og de drøser fortsatt.

– Da hun kom inn i Løgnaslaget, og fikk brukt de humoristiske evnene sine litt mer enn i roller på teateret, så fikk vi jo se noe som vi ikke hadde sett før i Stavanger, sier Kvammen.

Maktå på Straen

Sally Nilsson har spilt Maktå på Straen fire ganger på Rogaland Teater. Gretelill Tangen hadde og en sentral rolle i denne oppsetningen.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Regissøren nevner ellers at Sally har spilt «Maktå på Straen» fire ganger. Selv synes han Shirley Valentine er hennes aller beste prestasjon på teateret.

Likevel skal forestillingen i februar ikke være «Sally største hits».

– Det skal være Sally som forteller fra scenen om livet sitt, og så kommer vi sikkert innom en rolle og to, mener Kvammen.

– Jeg håper det blir jysla koseligt, sier Sally.