Salget av Vibrandsøy kan bli stanset

For mye friområder kan skremme vekk private kjøpere tror eiendomsmegler.

Vibrandsøy
Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Salget av den 300 mål store byøya Vibrandsøy i Haugesund kan bli stanset dersom Haugesund kommune, i regulerinsplanen, binder for store arealer opp til friområder.

Eiendomsmegler Asle Solbøe i DnB Eiendom mener øya i tillegg må tilrettelegges for landforbindelse. Han selger øya for dødsboet etter skipsreder Knutsen.

- Skrekkscenarioet her er at båndleggingen kan bli så sterk at det ikke blir mulig å få til lavbru til fastlandet. Dermed kan Vibrandsøy bli liggende som i dag. Det kan bli slik at et salg ikke blir realisert fordi det er tingretten som har det endelige ordet her, der både arvingene og boet kan få si sitt.

Påvirker prisen

For halvannen uke siden ble Vibrandsøy lagt ut for salg via eiendomsmegler. Det er ikke gitt noen prisantydning for øya. Haugesund kommune ønsker å kjøpe Vibrandsøy, samtidig som de er reguleringsmyndighet for øya. Derfor har kommunen stor innvirkning på prisen på øya, mener Solbøe.

- Det er en veldig spesiell sak at kommunen går inn og gjennomfører reguleringen underveis og etter at man har gitt sånne signaler. Vi får håpe og tro at kommunen vil være positiv til at det kan skje noe spennende på Vibrandsøy, og vil være posititv om det kommer investorer på banen her som er villig til å se på Vibrandsøy.

Riktig pris

Ordfører Petter Steen innrømmer at kommunen har stor innvirkning på prisen av øya som reguleringsmyndighet, men mener de skal gjøre dette på en svært ryddig måte. Steen vil likevel ikke diskutere det faktum at eieren av Vibrandsøy kan komme til å stanse salget om de ikke får god nok pris.

- Det er naturlig i denne reguleringsprosessen at boet som grunneier kommer med sine innspill i reguleringsplanen. Jeg kommer ikke til å gå inn i noen diskusjon om øya blir liggende brakk eller ikke på dette tidspunkt.

Selv om det ikke finnes noen prisantydning eller gjeldende reguleringsplan for den spesielle byøya ennå, har flere private interessenter meldt seg etter at den ble lagt ut for salg:

- Dette er et så spesielt salg at vi har jobbet direkte overfor folk som kan være interessert. Men det er også dukket opp interessenter på eget initiativ, sier Solbøe.