NRK Meny
Normal

- Rammer dem som i utgangspunktet er veldig ille ute

Europris selger bioetanol til femti kroner flasken. Rusforsker mener slike produkter må ut av markedet.

Rolf Magne Skogen

Den tørrlagte alkoholikeren Rolf Mange Skogen frykter at denne spriten kan florere i enkelte miljøer i lange tider før samfunnet våkner opp.

Foto: Øystein Ellingsen

Europris selger bioetanol med 96,6 prosent alkohol som enkelt kan gjøres om til drikkende sprit. Spriten selges for 50 kroner per liter.

– Jeg visste ikke at det fantes bioetanol på plastflaske. Når jeg lukter på det, lukter det som gammel, litt halvdårlig hjemmebrent. Det er et potensial i flasken.

Det sier den tørrlagte alkoholikeren Rolf Mange Skogen i Egersund. Han har selv drukket det meste som det er mulig å få tak i. Nå vil han gjerne advare mot denne typen rusmidler.

– Når det er så kamuflert som dette, og så lett å gjøre det om til god drikke, så kan spriten florere i visse miljøer i lange tider før samfunnet våkner opp og går ut med advarsler om hvor farlig det er, sier Skogen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bioetanol

Europris selger bioetanol med 96,6 prosent alkohol som enkelt kan gjøres om til drikkende sprit. Spriten selges for 50 kroner per liter.

Foto: Øystein Ellingsen

– Ikke noen fare for misbruk

På etiketten står det at den denaturerte spriten på plastflasken er beregnet som brensel på ildsteder uten pipe.

Europris sier varen er korrekt merket. Kvalitetssikringssjef for Europris Norge, Rene Lien, mener at de færreste kjøper spriten for å gjøre den til drikkevare.

– Det er et trygt produkt som ikke utgjør noen fare for misbruk. Produktet er merket etter forskriftene. Det er og et godt poeng at det er tilsatt et brekningsmiddel, sier Lien til NRK.

Politioverbetjent Jan Ove Lunde ved politiet i Egersund ber folk være særlig oppmerksom på farene ved misbruk av bioetanol.

Jan Ove Lunde

Politioverbetjent Jan Ove Lunde ved politiet i Egersund ber folk være særlig oppmerksom på farene ved misbruk av bioetanol.

Foto: Øystein Ellingsen

– Det er kjent fra før at vi har hatt både vin og brennevin her i landet som har ført til død for folk, og som da i neste omgang får en konsekvens for dem som har spredt dette ut, sier Lunde.

– Folk som i utgangspunktet er veldig ille ute

– Det er uheldig at det i norske butikker selges bioetanol som lett kan gjøres om drikkende sprit.

Det mener forskningssjef ved rusforskningssenteret på Stavanger universitetssjukehus, Sverre Nesvåg.

– Det er alltid grupper med folk som har alvorlige alkoholproblemer som hele tiden vil prøve å få tak i billig sprit. Dette er jo en av de mulighetene de har. Gjennom historien har det vært alle mulige slags mer eller mindre helseskadelige varianter av alkohol, sier Nesvåg.

Forskningssjefen advarer mot at det er de svakeste som ramme sterkest av denne typen drikkevarer.

– De som fremfor alt har det store trøbbelet med disse stoffene, er folk som i utgangspunktet er veldig ille ute. Det blir en enorm tilleggsbelastning når denne typen stoff brukes, mener Nesvåg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sverre Nesvåg

Forskningssjef ved rusforskningssenteret på Stavanger universitetssjukehus, Sverre Nesvåg mener bioetanol som selges i vanlige butikker må ut av markedet.

Foto: Øystein Ellingsen

– Må ut av markedet

Forskningssjefen mener at det haster med å gripe inn mot omsetningen av denne typen produkter.

– Myndighetene vil selvfølgelig forøke å beskytte disse menneskene med å si at det stoffet må nå ut av markedet. Det er viktig at det skjer når en blir klar over det, sier Nesvåg.

Han sier at det er svært vanskelig å ha oversikten over bruken av sprit som dette.

– Det er nesten umulig å følge med på det. Den eneste måten å følge med på slikt på, er å se hva som kommer inn på sykehuset av akutte skader, sier Nesvåg.