Sagen Helgø tar ikke gjenvalg som Stavanger-ordfører

Christine Sagen Helgø (H) har bestemt seg. Høyre-ordføreren har sittet som ordfører i Stavanger siden 2011. Nå sier hun stopp.

Christine Sagen Helgø

GIR SEG: Christine Sagen Helgø gir seg som ordfører i Stavanger etter kommunevalget i 2019.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Under en pressekonferanse torsdag orienterte Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) at hun ikke tar gjenvalg neste høst.

– Familien og de rundt meg har alltid vært viktige støttespillere, og familien min har sagt at jeg gjerne må gå for fire nye år. De vil støtte meg uansett. Jeg har allikevel gitt beskjed til nominasjonskomitéen i dag at jeg ikke tar gjenvalg, sa Sagen Helgø.

Den populære ordføreren har sittet som ordfører i Stavanger siden kommunevalget i 2011. Allerede i 1999 ble den nå 50 år gamle ordføreren valgt inn i bystyret i Stavanger.

Kongeparet 25 år – besøk i Stavanger (Ledaal)

Christine Sagen Helgø mener timingen er rett for å gi stafettpinnen videre nå.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Jeg har vært politiker i 20 år, og jeg har kommet til at jeg er i tidspunkt i livet hvor det er på tide for meg å gjøre noe annet. Jeg har lyst til å prøve meg i en annen type jobb, og jeg er klar for noen nye utfordringer.

– Timingen er rett

Sagen Helgø forteller at bedre tider i regionen og gode meningsmålinger for Høyre, gjør det enklere å gi seg nå.

– Det som er konklusjonen er at timingen er rett for meg, og så vil jeg si at jeg håper at det er noen ting jeg blir huska for, og kanskje noen ting som dere i pressen ikke tenker så mye på, men jeg husker jo overskriften og lederen når de seks samarbeidende partiene fant sammen og gikk ut at vi skulle samarbeide i denne perioden, så stod det «holder det til første budsjett?», sier hun.

– Vi har holdt sammen, og det er en veldig krevende og stor jobb, å få seks partier til å bli enige om budsjett, tertialer, og helst noen flere saker, det er noe som har tatt mye tid, men det har også vært veldig kjekt fordi vi har klart det, legger ordføreren til.

Har anbefalt hvem som bør ta over

Hun ønsker ikke å gå inn på hvem som bør ta over hennes kandidatur som Høyres ordførerkandidat i Stavanger.

Christine Sagen Helgø

Christine Sagen Helgø har anbefalt gode kandidater til ordførerkandidaturet.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det vil være opp til nominasjonskomiteen hvem som bør være min arvtager. Men jeg har anbefalt dem hvem jeg mener er gode kandidater, røper hun.

Sagen Helgø tok over stafettpinnen som ordfører i Stavanger etter at Leif Johan Sevland takket for seg i 2011. Hun tror partiet er rustet til et nytt lederskifte igjen.

– Jeg tror Høyre kommer til å gjøre et godt valg i 2019, det var samme spørsmålet som ble stilt da Sevland gikk av i 2011, det gikk bra for Høyres del. Det er mange flinke folk som kan ta over, avslutter hun.

– Det lå i kortene

Kari Nessa Nordtun er Stavanger Aps ordførerkandidat til valget neste år.

Kari Nessa Nordtun har full forståelse for at Sagen Helgø vil gjøre noe nytt.

Foto: Marte Skodje / NRK

Arbeiderpartiets ordførerkandidat før neste høst kommunevalg, Kari Nessa Nordtun, har full forståelse for at Sagen Helgø ønsker å gjøre noe nytt.

– Det lå i kortene da hun trengte lengre tid på å bestemme seg. Hun har vært en ordfører som blant annet har skapt fokus på det mangfoldet av nasjonaliteter som vi har i byen, men det har nok vært tungt å manøvrere som ordfører i det politiske flertallet hun har styrt under, sier Nessa Nordtun.