NRK Meny
Normal

Hvorfor har ordføreren tatt seg vann over hodet?

Christine Sagen Helgø slet litt da hun måtte bære et dagsbehov med vann fra rådhuset og ut i gata.

Årets TV-aksjon er den 19. oktober, og i år er det Kirkens Nødhjelp som skal få pengene fra den store innsamlingsaksjonen. Ordfører Christine Sagen Helgø deltar.

DELTAR: – Det er tre liter vann i bøtta jeg har på hodet mitt nå, og det er spesielt å tenke på at det er dagsrasjonen til mange mennesker, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø som deltar på TV-aksjonen. Foto: Rolf Marnburg/NRK

Årets TV-aksjon er den 19. oktober, og i år er det Kirkens Nødhjelp som skal få pengene fra den store innsamlingsaksjonen.

Pengene skal i år gå til å sikre varig tilgang til rent vann for over en million mennesker.

– Det er tre liter vann i bøtta jeg har på hodet mitt nå, og det er spesielt å tenke på at det er dagsrasjonen til mange mennesker, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.

I dag gikk hun 100 meter med tre liter vann på hodet. I flere afrikanske land, må mange kvinner gå flere kilometer med vann hver eneste dag.

– Jeg er glad for å kunne gi TV-aksjonen økt oppmerksomhet, for det er en utrolig viktig dugnad. Jeg håper så mange som mulig blir med på aksjonen den 19. oktober, sier ordføreren.

Christine Sagen Helgø og Tone Therese Paulsen

Christine Sagen Helgø og fylkesleder for TV-aksjonen, Tone Therese Paulsen.

Foto: Svein Jacob Mathisen / NRK

Skal bygge flere vannbrønner

Mens flere afrikanere lever på tre liter vann til dagen, bruker rogalendinger rundt 400 liter vann per dag.

– I Norge tar vi vann for gitt. Vårt forbruk er helt utenkelig for mange som bor i utviklingsland, sier Tone Therese Paulsen som er fylkesaksjonsleder i Rogaland.

800 millioner mennesker bruker hver dag flere timer på å hente vann, og det er hovedsakelig kvinner som blir satt til jobben.

– Flere blir utsatt for vold og seksuelle overgrep mens de bærer vann. Ved å rehabilitere og bygge flere vannbrønner, vil mange få en langt tryggere og bedre hverdag, sier Paulsen.

Ber alle som kan om å bidra

Fylkesaksjonslederen ber alle som har mulighet til å bidra til TV-aksjonen den 19. oktober, om å gjøre det.

– Vi trenger så mange som mulig til å gå med bøsser. Det er bare å ta kontakt med oss, sier Paulsen.

Bøtte på hodet under TV-aksjonen

Ordføreren gikk en runde fra rådhuset med en vannbøtte på hodet.

Foto: Svein Jacob Mathisen / NRK