Hopp til innhold

– Sætre vil være en god mann for regionen

Flere oljeanalytikere og politikere mener at Statoils nye konsernsjef vil styrke selskapets forankring i Stavanger-regionen.

Stanley Wirak

Sandnes-ordfører Stanley Wirak har jobbet i Statoil kjenner den nye konsernsjefen i Statoil godt fra tidligere.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Det er gledelig at han bor i Stavanger-området, og har bodd her. Da kan vi kanskje se en konsolidering rundt hovedkontoret på Forus.

Det mener Trond Omdal, som er analytiker i Pareto.

Les også: Tror Sætre kan ha bedre kontroll enn Lund

Omdal viser til at under Helge Lunds ledelse ble viktige avdelinger lagt til Oslo. I tillegg til oppbyggingen av en stor strategiavdeling i London.

Trond Omdal

Trond Omdal, som er analytiker i Pareto, tror Eldar Sætre kan skape en konsolidering av Statoils hovedkontor på Forus

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Den 58 år gamle nye konsernsjefen i Statoil bor i Sandnes. Han har bodd i distriktet siden 1980. Sætre er Statoils første toppsjef fra egne rekker. Han har vært ansatt i selskapet siden 1980.

– Hovedkontorfunksjonen kommer til å ligge enda fastere

Sandnes-ordfører Stanley Wirak har jobbet i Statoil kjenner den nye konsernsjefen i Statoil godt fra tidligere. Han jobbet sammen med Eldar Sætre fra 1981.

– Jeg tror at hovedkontorfunksjonen kommer til å ligge enda fastere i vår region med Eldar Sætre som konsernsjef, mener Wirak.

Les også: Statoil holder sine største eiere skjult

Les også: Tror Statoils resultater kan falle 38 prosent

Han er glad for at Sætre ombestemte seg og sa ja til jobben som toppsjef i Statoil. Wirak mener konsersjefen vil være en «bra mann» for regionen.

Konsernsjef i Statoil Eldar Sætre presenterer resultatene for tredje kvartal

Mange mener at Statoils nye konsernsjef Eldar Sætre kan være en god nyhet for selskapets virksomhet i Stavanger-regionen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Han har sett hvor viktig Statoil er for hele Vestlandet. Han har vært med å bygget dette opp nesten fra bunnen. Han kjenner til hvor viktig det er å forankre selskapet veldig godt i nærmiljøet, sier Wirak.

– Vil tilbringe mer tid i Stavanger

– Det er første gang på mange, mange år at vi nå har en konsernsjef i Statoil som faktisk bor med familien sin i området. Det vil nok gjøre at han vil tilbringe mer tid i Stavanger enn enkelte tidligere konsernsjefer, utover det tror jeg ikke dette vil ha noen stor praktisk betydning for organiseringen av virksomheten.

Klaus Mohn er professor ved handelshøyskolen på Universitetet i Stavanger

Klaus Mohn er professor i petroleumsteknologi ved handelshøyskolen på Universitetet i Stavanger. Han tror ikke valget av konsernsjef betyr mye for leverandørindustrien i distriktet.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Det sier Klaus Mohn, professor i petroleumsøkonomi ved universitetet i Stavanger. Han tror ikke valget av Sætre vil direkte betydning for det oljetilknyttede næringslivet i Stavanger-regionen.

– Jeg klarer ikke å se at hviken kandidat som velges til konsernsjef har så mye å si for leverandørmarkedet. Der vil jeg legge mer vekt på det fokuset som Sætre representerer i forhold til kostnadsreduksjon og kapitaldisiplin. Det er det som kanskje er det viktigste for leverandørindustrien, sier Mohn.