Hopp til innhold

Sjåføren: – Var ruset og husker ikke kjøreturen

JÆREN TINGRETT (NRK): Rettssaken etter at Olav Hovda ble påkjørt og drept i fjor pågår i Jæren tingrett. Den tiltalte kvinnen erklærte seg skyldig på alle punkt. Hun forklarte at hun var ruset og ikke husker kjøreturen.

Rettssaken etter Olav Hovda-drapet

RETTSSAKEN I GANG: Aktor Harald Grønlien skal føre saken mot den siktede 43 år gamle kvinnen. De sakkyndige Henrik Nesmark og Arvid Aakre til høyre.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Kvinnen (43) som er tiltalt for å ha kjørt på og drept 12 år gamle Olav Hovda i Klepp i januar i fjor erklærte seg skyldig på alle punkt da rettssaken starta i Jæren tingrett klokka 9. Hun erkjente også å ha kjørt bilen i ruspåvirket tilstand.

Både foreldre og familie til Olav Hovda følger saken fra tilhørerbenken i Rettssal 4 tingretten. Deres bistandsadvokat, Øystein Hus, varslet allerede i innledningen av rettssaken at det vil bli fremmet sivilt rettskrav om erstatning i form av oppreisning til foreldrene. Familien og deres bistandsadvokat vil ikke uttale seg i saken.

Inger Marie Sunde

FORSVARER: Inger Marie Sunde skal forsvare den tiltalte kvinnen i retten.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

– Husker ikke kjøreturen

Rettssaken startet med at kvinnen forklarte sin versjon av det som skjedde den aktuelle kvelden. Hun forklarte for retten at hun var inne i en vanskelig periode. Hun var i gang med Legemiddelassistert rehabilitering (LAR), og barna hennes hadde flyttet til et beredskapshjem.

– Jeg følte at livet hadde rast sammen. Jeg begynte å ta tabletter for å slappe av og få sove, sa kvinnen.

– Jeg husker ikke kjøreturen til Bryne denne dagen, heller ikke turen tilbake. Jeg ser bare for meg at jeg på et tidspunkt ble blendet av et sterkt lys, men vet ikke om det var fordi jeg hadde duppet av eller våknet.

Både aktor og tiltaltes advokat, Inger Marie Sunde, forsøkte å få kvinnen til å beskrive hvordan hun opplevde det hun husker som et blendende lys fra kjøreturen.

I et tidligere avhør har kvinnen beskrevet det som å ha blitt truffet av et flomlys.

Faren og Olav Hovda var ute på treningstur på rulleski, og gikk på høyre side av veien da ulykken skjedde. Olav Hovda var utstyrt med refleksvest, og gikk bak sin far. Faren var utstyrt med hodelykt.

Politimannen som ankom ulykkesstedet først vitnet også i retten i dag. Han fortalte at Olav Hovda og faren var blitt observert den aktuelle kvelden av et ektepar som var ute å kjørte på strekningen. Ifølge vitneforklaringen opplevde de hodelykten som ble brukt under treningsturen som til dels blendende.

– Jeg mener også å huske at jeg så konturene av et hode, og at jeg fikk panikk. Men jeg så aldri at jeg kjørte på en person. Først senere ble jeg fortalt at jeg hadde kjørt på en gutt.

KS bilservice

KS BILSERVICE: Her ble den tiltaltes bil levert etter påkjørselen.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

Prøvde å skjule spor fra påkjørselen

Kvinnen fortalte videre i retten at hennes eneste tanke var å få varslet barna om det som hadde skjedd. Hun hadde panikk, men samtidig forsøkte både hun og ektefellen å skjule alle spor etter ulykken. Ektefellen skal ha kastet en stein på bilruten, og allerede dagen etter dro de til et bilverksted for å få bilen reparert.

Både hun og ektefellen ble arrestert og siktet noen dager senere. Begge nektet i de første avhørene for å ha noe kjennskap til ulykken. Nær en uke etter hun ble arrestert tilsto kvinnen at det var hun som kjørte og at hun var alene i bilen.

– Jeg husker bare at jeg var redd og hadde panikk. Men i de første avhørene var jeg også ruset. Jeg klarte å smugle med meg noe stoff inn i fengselet ved å gjemme det i BH-en, forklarte kvinnen.

Gikk på rulleski med sin far

Den 4. januar i fjor ble en tolv år gammel gutt påkjørt på Lalandsvegen i Klepp. Føreren stakk fra stedet. Dagen etter kom meldingen om at han hadde dødd av hodeskadene han ble påført. Han gikk på rulleski langs veien med sin far da han ble påkjørt.

Da det ble kjent at det var tolv år gamle Olav Hovda som hadde blitt drept langs veien, sørget lokalbefolkningen.

Få dager etter ulykken ble en mann og en kvinne siktet i saken, og etter hvert fant politiet bilen som hadde kjørt på og drept tolvåringen. Ei uke etter bildrapet innrømmet den siktede kvinnen å ha kjørt bilen og den siktede mannen ble løslatt.

Den tiltalte kvinnen er nå tiltalt for uaktsomt drap og risikerer tre år i fengsel.

Blomster på Lalandsvegen

LALANDSVEIEN: Olav Hovda gikk med sin far på Lalandsvegen i Klepp da han ble påkjørt.

Foto: Magnus Stokka / NRK