NRK Meny
Normal

Ryfylke rasar mot den nye bompengeringen

Den nye bompengeringen på Nord-Jæren får folk fra Ryfylke til å frese. Bilister må først betale i Ryfast-tunnelen og deretter full avgift i Stavanger.

Ryfastanlegget på Hundvåg

Når dette anlegget på Hundvåg står klart blir det dyrt å pendle fra Ryfylke.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Gottfried Heinzerling

Samferdselssjef Gottfried Heinzerling.

Foto: NRK

For å komme til Stavanger sentrum må de i framtiden først betale 260 kroner (fullpris) i Ryfast-tunnelen og deretter 45 kroner når de kommer ut av tunnelen.

Dette vil skje i 2018 når tunnelen står ferdig. Da har det kommet en ny bompengering på Nord-Jæren, som kommer til å koste minst 45 kroner å passera i rushtiden, dersom administrasjonen sitt forslag blir stående.

Det betyr at bilister fra Ryfylke først skal betale bompenger i Ryfasttunnelen og deretter full takst når de kommer ut av tunnelen og opp i dagen i Stavanger. Slik må det bli, mener samferdselssjef Gottfried Heinzerling.

– Ryfast er et særskilt prosjekt, det vil ikke samordnes med bypakken Jæren. Det blir to adskilte bompakker, men selve utgangen som går på Hundvågtunnelen vil bli samordnet, sier samferdselssjefen.

Frustrerte pendlere

Bilistene fra Ryfylke kjører om bord på Tau-ferja, som er den eneste veien til Strandalandet og Ryfylke i dag.

Nyheten om hva som venter med bompenger på Nord-Jæren når Ryfast-tunnelen åpner, møter ikke stor glede.

– Det høres helt feil ut, at vi skal måtte betale to ganger, det kan vi ikke, sier en.

– Det regnet jeg med, sier en annen.

Ole Tom Guse

Ole Tom Guse, ordfører i Ryfylkekommunen Forsand.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Provosert ordfører

Også ordfører i Ryfylkekommunen Forsand, Ole Tom Guse er oppgitt. Han vil at også de som kommer fra Ryfylke skal slippe å betale bompenger inn i Stavanger, den første timen etter at de har betalt i Ryfast.

– Jeg kjenner at dette provoserer meg en del. Hvis Hundvåg kan få den timersregelen, så synes jeg det er urettferdig hvis Ryfylke ikke skal få det. Vi kjører gjennom den samme tunnelen, og vi har den samme problemstillingen, bare vi betaler enda mer, sier ordføreren.

I disse dager pågår forhandlingene mellom fylkespolitikerne om den nye bompengeringen på Nord-Jæren, som skal gjelde fra 1. januar 2017.

Forsandordfører Guse, ber nå om hjelp på vegne av dem som bor i Ryfylke.

– Jeg håper at fylkespolitikerne ser på den totale belastningen som familier i Ryfylke vil få for å pendle, og at de ser at dette er urettferdig, slik at de dermed kan gjøre et annet vedtak, eller i det minste utrede det nærmere, sier han.