Arvid rydder opp etter de døde på nett

Hvem rydder opp på nettet når du dør? Nå kan du få digital opprydning med i pakka når du bestiller, og betaler for den vanlige begravelsen.

Arvid Steinum

Arvid Steinum hos Alpha begravelsesbyrå tilbyr å rydde opp etter de døde på nettet.

Foto: Lise Andreassen Hagir

– Når man er død, så har man jo likevel et liv på internett som lever videre, sier daglig leder i Alpha begravelsesbyrå, Arvid Steinum.

Han ramser opp bare noen få av sporene de ser ligger igjen når noen dør.

– Det er så mye rart, det er jo spor fra bompengering, databruk, telefonbruk, Instagram, Google, Snapchat, det er rett og slett veldig mye. Derfor har vi valgt å kalle tjenesten vi nå tilbyr «Digital begravelse».

– Måtte rett inn å slette

Og for mellom 3000 og 5000 kroner kan du forsikre deg om at sporene slettes fra nesten hvor det måtte være.

For Ellen som treffer NRK på gata i Stavanger var den en nedlasting av en app som gjorde henne for alvor klar over sine digitale spor.

– Jeg la inn en app på mobilen i går, og vips hadde jeg meldt meg opp på en webside som la ut alle bildene mine. Så da måtte jeg rett inn å slette, forteller hun.

Og sånn er det for mange tror bedemann Steinum.

– Det er mange pårørende som har hatt tøffe opplevelser i etterkant av dødsfall fordi det kommer meldinger på mail, Facebook og andre sosiale medier. Det kan jo komme både hilsener, gratulasjoner og andre ting. Vi kan ikke slette alt, men vi kan gjøre noe, sier Steinum.

Montasje av nettsider

Det krys av brukerkontoer og passord, og ingen har oversikt når noen dør. Nå vil begravelsesbyrå tilby seg å rydde.

– Ikke slett alt

Og nettopp det at ikke alt bør forsvinne er viktig for Berit Skog som er førsteamanuensis ved NTNU. Hun har forsket på sosiale medier.

– En kan jo ikke slette alle spor etter en person. Da kan det jo virke som den aldri har levd. Det er jo viktig at noe blir igjen, for eksempel til slektsforskere som et eksempel, sier Skog.

Og noe blir det garantert igjen, for informasjonsmengden har ingen oversikt over.

– For å illustrere det, så sies det jo at i løpet av de to siste årene har vi generert mer informasjon enn man noen gang har produsert i verdenshistorien tidligere, sier Ove Skåra som er informasjonsdirektør i Datatilsynet.

Hva med personvernet? Er dette lov?

– Avdøde har faktisk ikke noe personvern, sier Skåra.

I Sverige og USA tilbyr mange begravelsesbyrå denne tjenesten, men i Norge er det noen få som tilbyr å slette digitale spor.

Se reportasjen om familien som plutselig opplevde at den avdøde brorens Facebookkonto ble aktivert:

Døde lever videre på nettet

Flere nyheter fra Rogaland