Brukte en time av landstreffet på valgdebatt

Om lag 200 møtte opp til politisk debatt i Kongeparken. Prisverdig, men også litt urovekkende flinkis-russ, mener arrangøren og politiker i panelet.

Omlag 200 møtte opp til partidebatt i Kongeparken. Prisverdig, men også litt urovekkende flinkisruss, mener arrangøren og politiker i panelet.

VIDEO: Russen i Kongeparken ble invitert til blant annet flere store konserter og valgdebatt.

– Vi er snille, rolige og går på politisk debatt midt under landets største russetreff, sier rødruss Silje Byrkjedal fra Sandnes.

Silje Byrkjedal

Silje Byrkjedal er imponert over at så mange russ møtte opp på politisk debatt i Kongeparken.

Foto: Anders Fehn / NRK

Hun og nesten 200 medruss møtte opp da de politiske partiene inntok scenen på Landstreff Stavanger i Kongeparken lørdag formiddag.

– Jeg trodde det skulle bli fire-fem stoler og ikke så mye mer. Det er godt å se at ungdommen bryr seg og skjønner hvor mye det har å si for samfunnet, sier blåruss Andreas Falke.

Mål om 10 prosent flere førstegangsvelgere

Landstreffet samlet 13.500 russ og Kongeparken arrangerte valgdebatt for å gi russen politisk påfyll og forhåpentligvis få flere av dem til å stemme ved stortingsvalget den 11. september.

– Vi ville frakte politikken til ungdommene, skape engasjement, og få flere til å stemme. Vi har et mål om å øke valgdeltagelsen blant førstegangsvelgerne med ti prosent, sier Aasmund Lund i Kongeparken.

Stortingsrepresentant Iselin Nybø (V) var en av dem som stilte i panelet. Hun opplevde en litt mer ustrukturert debatt enn hun er vant med, med komiker Yousef Hadaoui som ordstyrer.

– Det ble mer show enn debatt, men så er vi jo på russetreff, sier hun.

Politisk debatt i Kongeparken

Silje Byrkjedal

Foto: Anders Fehn / NRK

Rosen medrussen som stilte opp

Og russen selv satte pris på den uformelle tonen.

– Jeg tror det var bra at han var ordstyrer. Det gjør det litt ungdommelig, humoristisk og kjekt, sier Silje Byrkjedal.

Hun er storveies imponert over medrussen sin, som møtte opp.

Andreas Falke

Andreas Falke hadde forventet et mye dårligere oppmøte, og er glad for at mange møtte opp.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det er så mange som er politisk fattige av oss ungdommer, og når det er valg må vi vite hva partiene mener. Derfor er det veldig bra at folk møtte opp for å lære, sier hun.

– Jeg er politikknerd, så jeg syns det er kjempegøy. Jeg ville ikke trodd at det er valgdebatt på et russearrangement, og syns det er bra at de faktisk får det til, sier Andreas Falke.

Nesten litt for snille russ

– Det er prisverdig og bra med et såpass oppmøte, men også urovekkende at vi har en generasjon som bruker en time av landstreffet på en politisk debatt, smiler Iselin Nybø.

Aasmund Lund

Aasmund Lund kjørte rundt i parken og holdt oversikt over landstreffet.

Foto: Erik Waage

Arrangør Lund har også merket seg at russen er mer pliktoppfyllende enn tidligere år. Politiet har roset russen, som oppførte seg fra den første festnatta.

– Russen oppfører seg bedre for hvert år som går. Vi har sett en klar tendens. Det er mindre alkohol, men de er likevel her og skal ha det gøy og koser seg. De avslutter kanskje litt tidlig på natta. Før var det mye lenger, men det er helt greit, sier Lund.

– Russen har et ufortjent dårlig rykte. De tar ansvar og passer på hverandre. Det handler om gode holdninger og det ser vi veldig mye av, sier han.

13.500 russ er samlet utenfor Stavanger for landets største russetreff.

VIDEO: Lørdag formiddag ladet russen opp til den andre og siste kvelden i Kongeparken.