NRK Meny
Normal

Russegutter innrømmer å ha teipet fast jente

Russen som teipet fast og kastet egg på ei 17 år gammel jente, sier i avhør at slik oppførsel er en russetradisjon.

Russ 2013

RUSSETIDA ER I GANG: – Jeg har ikke inntrykk av at guttene gir blaffen. Men det kommer klart frem at de ikke har tenkt skikkelig over konsekvensene av å teipe fast jenta, og kaste egg på henne, sier jourhavende jurist Åshild Ravndal i Rogaland politidistrikt.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Onsdag kveld teipet seks russegutter ei 17 år gammel jente fast til en stolpe i Øglendsparken i Sandnes sentrum.

Politiadvokat Åshild Ravndal

Jourhavende jurist Åshild Ravndal i Rogaland politidistrikt sier at russeguttene skjønner at de gikk over streken, men at de mener det er en russetradisjon å binde folk fast og kaste egg på dem.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– De seks russeguttene som er siktet i saken har i avhør innrømmet å ha teipet fast jenta og kastet egg på henne, sier jourhavende jurist Åshild Ravndal i Rogaland politidistrikt.

Hun forteller samtidig at holdningene til russeguttene oppførselen er «innenfor» i russetida.

– De skjønner at de har gått over streken, men sier i avhør at slik oppførsel er blitt en tradisjon i russetida. Guttene mener dette er noe russen har gjort i mange år, sier Ravndal.

Russeguttene er siktet for frihetsberøvelse, og de kan ende opp med å bli straffet med ubetinget fengsel.

– For denne type overtredelse er det snakk om 45 dager, sa Oddbjørn Søreide som er jourhavende politijurist i Rogaland politidistrikt til NRK på torsdag.

Senest i fjor høst ble tre menn dømt til en slik straff i Stavanger tingrett, etter at de bortførte to ungdomsskolejenter i en russebil og tilgriset dem med egg og mel i 2012.

– Jeg har ikke inntrykk av at guttene gir blaffen. Men det kommer klart frem at de ikke har tenkt skikkelig over konsekvensene av å teipe fast jenta, og kaste egg på henne, sier Ravndal.

Avhørene er nå ferdige, og saken vil bli videre etterforsket etter påske.

Russepresident Christiane Hansen er skuffet over de seks medrussene.

– Det som har skjedd er veldig dumt. Det er ikke slik russ skal oppføre seg, sier Hansen som er president for sandnesrussens hovedstyre.