Rosetog skal stoppe økningen i overdoser

Pårørende, helsepersonell og andre samlet seg i dag i 19 norske byer for å minnes de som har dødd av overdose, og forebygge nye dødsfall.

Rosetog mot overdosedødsfall

Pårørende, helsepersonell og andre gikk mandag kveld i tog i Stavanger sentrum for å minnes de som har dødd av overdose, og forebygge nye dødsfall. Det var lignende arranmenter i atten andre norske byer.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– I fjor var det fem personer som døde av overdose i Stavanger, og i år er det flere, sier Marte Kristin Helle, ansvarlig for Overdosedagen i Stavanger.

Altså en økning, spesielt blant unge, og Stavanger Universitetssjukehus slår overdose-alarm, skriver Aftenbladet. Det gir grunn til bekymring, grunn til å gå i tog og til å starte prosjekter for å snu utviklingen.

Kommunalt prosjekt mot overdose

– Det er en skremmende utvikling som vi må følge tett. Derfor har vi satt i ekstra ressurser og fått på plass et nytt og større tilbud. Samtidig startet vi Overdoseprosjektet før jul, sier Helle.

Rosetog overdosedødsfall

I fjor var det fem personer som døde av overdose i Stavanger.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Hun er leder for prosjektet som kartlegger forholdene rundt overdosedødsfall som har vært, og skal foreslå og gjennomføre tiltak mot overdosedødsfall.

– Handlingsplanen skal være ferdig innen året, så setter vi i gang nye tiltak neste år, sier hun.

Nytt tilbud for rusavhengige i sentrum

Et av tiltakene settes i gang allerede i morgen. Stasjonen, et lavterskel helse- og omsorgstilbud for personer med alkohol- og rusavhengighet i Stavanger åpner i sokkeletasjen i Kongsgaten 47/49.

– Tilbudet består i en dagligstue med enkel matservering, aktivitet og positivt samvær. Her får brukerne også tilbud om røykfolie og sprøyteutstyr, sårbehandling, testing for bl. annet hepatitt og hiv, gratis tannbehandling, legekonsultasjon og kurs i førstehjelp ved overdose, samt råd, veiledning og motiverende samtaler, skriver Stavanger kommune.