NRK Meny
Normal

Rosa sykkeltrekk i solidaritet med kreftsyke

Oktober skal preges av Rosa sløyfe-aksjonen, og det blir arrangementer over hele landet.

Rosa setetrekk i solidaritet med brystkreftsyke

Rosa sløyfe-aksjonen delte ut rosa sykkelsetetrekk i Stavanger onsdag morgen.

– Vil du støtte Rosa sløyfe-aksjonen, får jeg lov til å dekorere sykkelen din?

Trude Omland, som er lokal aksjonsleder, fikk positiv respons fra trafikanter i morges, da Rosa sløyfe-aksjonen i Stavanger startet.

– Vi setter et sykkelsete-trekk på syklene til folk. Det er en solidaritetsaksjon, der vi fokuserer på brystkreft. I år løfter vi spesielt fram gruppen brystkreftrammede som ikke kommer til å bli friske av sin sykdom, sier Omland.

Trude Omland

Trude Omland som er lokal aksjonsleder fikk mye positiv respons fra trafikanter da Rosa sløyfe-aksjonen var på gatene i Stavanger onsdag morgen.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Mer enn 1000 arrangementer

Setetrekkene er en gimmick for å få oppmerksomhet og for å gjøre aksjonen mer synlig.

– Sykkeltrekk synes godt, og når du er i en sykkelpark som her med mange sykler, er det noe som vil bli lagt merke til. Vi ønsker jo at folk skal vite om aksjonen og hvorfor vi markeder Rosa sløyfe-aksjonen, sier Omland.

I løpet av oktober skal det gjennomføres mer enn 1000 arrangementer. I Rogaland kommer det til å være informasjonsstand både i Haugesund, Egersund, Sandnes, Stavanger og på Kvadrat.

Startet i USA

Første gang Rosa sløyfe-begrepet dukket opp, var i USA tidlig på 1990-tallet.

– Kvinner mente det ble gitt for lite penger til forskning. Derfor satte de i gang Rosa sløyfe som siden har spredt seg over hele verden. Det er en internasjonal solidaritetsaksjon for brystkreftrammede, sier Omland.