Hopp til innhold

– Ikke gøy å forsvare milliardsprekker

Myndighetene har sett seg lei på at oljeutbygginger sprekker med milliarder av kroner. I dag ropte oljedirektør Bente Nyland varsku.

Bente Nyland

Oljedirektør Bente Nyland synes ikke det er gøy å skulle forsvare budsjettsprekker på femti milliarder kroner for politikerne.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Det er jo ikke noe morsomt å stå og forsvare dette for politikere. Staten får jo dette inn i skatter og avgifter når produksjonen er i gang, men det er ikke akseptabelt, sier Nyland.

I dag betaler staten store deler av olje- og gassutbygginger. Dette er penger som kommer tilbake i form av skatter og avgifter når produksjonen kommer i gang. Men det bør ikke være noen hvilepute, mener Oljedirektoratet som nå roper varsku.

Skrekkeksemplene Yme, Skarv og videreutviklingen av Valhall er bare tre av prosjektene hvor kostnadene nærmest har løpt løpsk siden 2007.

– Har gått fort i svingene

Yme

Yme-utbyggingen har blitt stående som et skrekkeksempel på norsk sokkel. Plattformen er usikker og ubrukt, og den står fremdeles tom i Nordsjøen.

Foto: Talisman Energy

Dårlig planlegging, svakheter i gjennomføringen og lite læring fra tidligere prosjekter er fellesnevnerne Oljedirektoratet (OD) trekker frem i prosjektene hvor prisen har løpt avgårde. Totalt har budsjettene sprukket med nesten 50 milliarder i perioden 2007 til 2012.

– Det er noen eksempler hvor vi har vært bekymret for at det har gått litt fort i svingene. Vi kan nok være litt mer på banene, litt som et ris bak speilet, og si at «vi følger med dere», sier Nyland.

Hun peker på at flere av prosjektene som er under planlegging eies av en del mindre erfarne selskaper. Av de 13 oljefeltene som nå bygges ut eies av 22 oljeselskaper, såkalte rettighetshavere. Hele 16 av disse har minimal erfaring med utbygging av oljefelt.

– For oss har det fungert veldig godt å ha Statoil inne på et «slag tilsyn» med jevne mellomrom, sier Øyvind Bratsberg som er viseadministrerende direktør i oljeselskapet Det norske.

Det norske bygger for tiden ut feltet «Ivar Aasen», og har med seg Statoil inne som partner. Og det å ha en «storebror» inne som kan stille noen krav underveis, kan være tingen som gjør at de nye selskapene klarer brasene ved en utbygging.

Saken fortsetter under bildet

Skarvskipet er kommet

Skarvfeltet i Norskehavet er bygd ut med et skip som henter opp oljen. Prosjektet endte opp med en budsjettsprekk på rundt 12 milliarder kroner.

Foto: Line Klungseth Johansen/News on Request

– Vil vise at vi har lært

Men noen ganger går det galt, selv med et stort moderselskap i ryggen. For kanadiske Talisman ble Yme-utbyggingen en real smell.

– Vi har nok bidratt i rimelig stor grad til at OD ønsker å gå igjennom disse tingene i fellesskap, sier leder for juss og samfunnskontakt i Talisman, Vidar Nedrebø.

Feltet som skulle koste 4,9 milliarder da planen ble levert til myndighetene i 2007, har endt opp med å koste det tredobbelte. Nå håper de å vise at de har lært av feilene.

– Dette er jo noe vi har hatt en intern prosess på i Talisman, og det er læringspunkter vi har internt som er veldig sammenfallende med det OD viser til. Jeg håper at vi kan vise at vi har lært av den prosessen vi har vært igjennom, sier Nedrebø.

Nå blir det viktig å ikke bare snakke om hva man kan lære av suksesser, men og av feilene som gjøres er budskapet fra OD.

– Det kan gå galt for veldig mange. Det vi er opptatt av, er å snakke om hva som gikk galt på Yme, hva gikk galt på Skarv, også kan vi lære av det sånn at man ikke gjør de samme feilene igjen, avslutter Nyland.

De største overskridelsene på norsk sokkel 2007-12

Prosjekt

Godkjent - år

Skulle koste (i mrd)

Nytt prisanslag (i mrd)

Brynhild

2011

4,2

4,6

Goliat

2009

30,9

37,1

Jette

2012

2,6

2,9

Marulk

2010

4,2

4,5

Skarv

2007

35,6

47,2

Valhall videreutvikling

2007

25,2

46,7

Vigdis Nordøst

2011

4,2

4,5

Yme

2007

4,9

14,1

Åsgard kompresjon

2012

15,7

17,7