Rogalendinger prioriterer syden-ferier

Til tross for nedgangstider, svak norsk krone og høy arbeidsledighet, prioriterer rogalendingene sol, varme og deilig badevann. Like mange i år, som i fjor, velger å reise til Syden i sommer.

Syden

Rogalendinger, så vel som resten av den norske befolkningen, bestiller sydenturer som aldri før. Dette til tross for dårligere tider og svak norsk krone.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Vi har veldig mye å gjøre om dagen, så det er gøy, sier Maren Thjøtta.

Maren Thjøtta, selgerleder i Ticket Feriereiser Stavanger

Maren Thjøtta er selgerleder i Ticket Feriereiser Stavanger. Hun forteller at de aldri har hatt så mye å gjøre i reisebyrået før, som de har nå.

Foto: Kathinka Skott Hansen / NRK

Hun er selgerleder i Ticket Feriereiser Stavanger. De har nesten aldri hatt så mye å gjøre før, for rogalendingene ser ikke ut til å bry seg stort om verken dårlige tider eller svak norsk krone.

– Det er en økning i bestilte reiser fra i fjor, og ettersom det var en dårlige sommer sist, reiste vi en del da også, sier hun.

Direkteinnslag fra flyplassen på Sola om reiseliv i Rogaland

NRK Reporter Ingvald Nordmark møtte rogalendinger på reisefot på flyplassen tirsdag morgen.

Thjøtta forteller at rogalendingene ikke foretrekker billige alternativer eller restplasser.

– Her hos oss bookes det høye snittpriser per person, og prisen har heller gått opp enn ned.

Hvorfor det?

– Det har litt med den svake norske kronen å gjøre og prisene på ferier har gått opp i forhold til i fjor. Dessuten ønsker rogalendinger en viss standard på ferien sin, sier hun.

Prioriterer ferie og familie

Sjeføkonom i Norsk familieøkonomi, Reid Krohn-Pettersen, er ikke bekymret for rogalendingenes forbruk på ferier. Tvert imot.

– Jeg synes det er bra, vi har hatt en formidabel lønnsvekst. At vi har mye penger og er reisevante synes jeg også er bra. Jeg tror ikke rogalendinger bruker penger utover evne, noe mer enn andre i landet, sier han.

Reid Krohn-Pettersen, sjeføkonom i Norsk familieøkonomi

Reid Krohn-Pettersen, sjeføkonom i Norsk familieøkonomi, er ikke bekymret for at rogalendingene bruker penger på Syden i sommer. Han stoler på at hver enkel husstand prioriterer hva som er rett for dem.

Foto: Elisabeth Tønnesen

I Ticket Feriereiser har de erfart at kundene ønsker å oppleve noe nytt på feriene sine. Noen ønsker å være i aktivitet, og noen velger cruise eller langdistanse i stedet for det typiske Syden i Europa. Krohn-Pettersen tror at grunnen til at vi reiser er enkel.

– Jeg tror vi har hatt en høyere lønnsvekst og tilegnet også et høyere forbruk, og tar oss derfor råd til en ferie med innhold som vi ikke er garantert på denne kysten, sier han.

Thjøtta tror det er andre faktorer som spiller inn.

Per Reime Stokkeland

Per Reime Stokkeland skal til Malaga i sommer. Han er glad i å reise, men ønsker ikke å bruke like mye penger som tidligere på reiser i fremtiden.

Foto: Kathinka Skott Hansen / NRK

– Jeg tror mange prioriterer ferie og familie nå, sier hun.

Reiseglade Per Reime Stokkeland skal sette kursen mot varmere strøk om ikke så lenge.

– Jeg skal være med datteren min til Malaga og passe unger. Der har vi leid oss en villa med basseng, sier han.

Ferievanene ødelegges ikke enda

Selv om tidene er vanskelige, og arbeidsledigheten i Rogaland er rett under 5 prosent, synes ikke Krohn-Pettersen det er rart at folk prioriterer å bruke feriepengene på ferie.

– Det er fortsatt mye penger blant rogalendinger. Vi hadde en lønnsvekst som var mye høyere enn i resten av landet, og det er mange som har spart penger. Så selv om noen er arbeidsledige, er det muligens en i husholdningen som fortsatt har en inntekt. Dessuten får begge ut feriepenger, så jeg tror ikke ferievanene blir ødelagt enda.

Han er alt annet enn bekymret.

– Jeg stoler på at hver eneste husholdning klarer selv å prioritere om de skal reise til Syden eller ikke, sier Krohn-Pettersen.