Korpsfest i hele Bjergstedparken

120 aspiranter møttes i dag til samspillsseminar i Rogalandsmesterskapet for skolekorps. Målet var å lære fire noter utenatt og alt ble framført i konserthuset.

Aspiranter deltar under RM, men konkurrerer ikke.

Denne helgen er det korpsmusikk for alle pengene i Bjergsted. 1800 musikanter møtes i Rogalandsmesterskapet (RM) for skolekorps. De fyller hele Bjergstedparken, både konserthuset, musikkskolen, den videregående skolen og lille konsertsal til Universitetet.

Lilli Anne Grong

Prosjektleder Lilli Anne Grong

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Det er ingen konkurranse for de aller yngste aspirantene mellom åtte og ti år, sier prosjektleder Lilli Anne Grong i Norges musikkorpsforbund i Rogaland.

120 aspiranter er samlet til samspillsseminar, ledet av voksne musikanter fra Stavanger Brassband. Sola Brassband har dugnad under RM, og oppgaven er å passe på dem i pausene.

– Aspirantene har både gruppeøvelser, og fellesøvelse foran konserten i Fartein Valen, siermusikalsk ansvarlig for samspillseminaret, Ingvild Rosenberg fra Stavanger Brass Band.

Aspiranter i samspill

Aspiranter i samspill under RM

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

De skal lære seg fire toner, og alt øves inn til det sitter utenatt. Konserten foregår uten noter, og alle skal spille på gehør.

– Hovedoppgaven vår er å få dem til å forstå hvor kjekt det er å spille et instrument, sier Rosenberg.

For de større musikantene, konkurreres det i fire divisjoner. Lørdag er det janitsjarkorpsene, solistene og ensemblene som konkurrerer, søndag er det brasskorpsene og juniorene.

– Rekrutteringen til korpsene er bra, det er hele 28 juniorkorps med i RM, sier Grong. Hovedutfordringen er å holde på musikantene når de blir tenåringer.

– Vi driver med dirigentutvikling, og oppfordrer alle musikanter til å dra på sommerkurs. Der treffer de andre jevngamle som også spiller i korps, og det er inspirerende, sier Grong. Hun viser til ungdom faller fra i mange forskjellige aktiviteter, ikke bare korps.

I selve Rogalandsmesterskapet gikk Tasta skolekorps av med seieren i 1. divisjon brass, Førre musikkorps ble nummer to. I 1. divisjon janitsjar vant Nylund skolekorps.