Norsk teater får verdenspremiere på Hitler-parodi

Teaterversjonen av Charlie Chaplins berømte film Diktatoren får verdenspremiere i Stavanger til høsten. Rogaland Teater har sikret seg rettighetene, som det første teateret i verden.

Lars Funderud Johannessen skal spille Chaplins Hitler-parodi Hynkel på Rogaland Teater

HITLER-PARODI: Lars Funderud Johannessen skal spille Charlie Chaplins figur Hynkel fra filmen Diktatoren, samt Barbereren og Chaplin selv.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– De skulle ikke bare godkjenne teateret. Vi måtte sende dem filmklipp av Lars også, og de syntes han var bedårende, ikke minst som full mann i Garborgs Haugtussa, sier dramaturg Michael Evans.

Han snakker om selskapet Roy Export SAS i Paris, som forvalter rettighetene til Chaplins filmer, på vegne av familien.

Lars Funderud Johannessen skal spille hovedrollene som Chaplin selv, Hitler-parodien Hynkel, og den jødiske barbereren:

– Dette er fantastisk spennende. Jeg gleder meg til en tur i Chaplins landskap av poesi og bevegelse. Vanligvis har vi en tekst å forholde oss til. Dette er jo som en koreografi.

Mer aktuell enn noensinne

– Ikke siden filmen kom i 1940 har den vært mer aktuell. Land etter land roper nå etter en sterk mann eller kvinne som skal overta, og løse alle problemer, sier Evans, og legger til:

Dramaturg Michael Evans og instruktør Morten Joachim lager teater av Diktatoren.

Dramaturg Michael Evans (til venstre) og instruktør Morten Joachim inviterte pressen for å fortelle om Chaplin-teateret i dag.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Du kan skrive sosialrealistiske stykker, men det er jo satiren som er farlig, som får sagt mest.

I filmen gjør Chaplin en parodi på Hitler-Tyskland. Landet heter Tomania og Chaplin spiller Hynkel, diktatoren som vil ta over hele verden. Han spiller også en jødisk barberer som blir ettersøkt av Hynkels stormtropper.

Charlie Chaplin i "Diktatoren"

Charlie Chaplin i rollen som Hynkel i Diktatoren (1940).

Foto: SCANPIX

Vil få frem Chaplins mot

Morten Joachim er instruktør for oppsetningen Chaplin: Diktatoren i Stavanger.

– Vi skal fortelle to historier. Både gi publikum historien om Charlie Chaplins arbeid med filmen, og selvsagt gjendikte selve filmen, uten å kopiere den. Vi må forsøke å fange essensen, hylle kunstverket, og samtidig spørre hvordan det kan gjøres i dag.

– Hvordan skal dere få fram sensasjonen som filmen representerte da den kom i 1940?

– Målet må nettopp være å få fram det kunstneriske motet til Chaplin, hans kompromissløshet og vilje til å sette karrieren på spill, sier Joachim, og fortsetter:

– Chaplin tok samfunnsansvar og stor kunstnerisk risiko. Og husk at dette ikke er historien om Hitler, men fortellingen om den lille mannen som tar plassen til den store diktatoren.

Kan bli enda bedre på teater

Diktatoren har mange ikoniske scener, som når Hynkel leker med jordkloden som en ball. Joachim mener det er en gave for teater:

– Det er klarsynt, morsomt, vakkert og poetisk – som musikalske etyder nærmest. Jeg vil tro at noe av Chaplins genialitet kan komme enda bedre fram i teateret.

Michael Evans skyter inn:

– Vi er først ute. Men Diktatoren har fått ny aktualitet. Flere teatre kommer til å følge etter.

Kostymedesigner blir Christina Lovery, Arne Nøst skal ha scenografien, og Anders Brunvær Hauge lager ny musikk, og tilrettelegger filmmusikken, som teateret også har fått rettigheter til å bruke.

Lars Funderud Johannessen ga pressen en forsmak på hvordan han vil se ut i Diktatoren til høsten.

Lars Funderud Johannessen ga pressen en liten forsmak på sin Hitler-parodi i dag. Prøvene begynner til høsten.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Verdenspremieren er 15. november.