Hopp til innhold

Rogaland kan bli vindfylke nummer én

Veien kan bli kort fra olje til vind i Rogaland. Vindkraftforeningen, Norwea, er sikre på at Rogaland snart for alvor tas av vinden.

Vindmølle på Karmøy

TATT AV VINDEN: Det blåser godt i Rogaland, og Norsk vindkraftforneing tror fylket kan gå fra oljefylke til vindfylke. denne vindmøllen står på Karmøy.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Denne uken starter monteringen av vindmøllene på Høg-Jæren, og snart er det duket for enda flere vindmøller i Rogaland. Rundt Bjerkreim kan det bli så mange som 150 vindmøller når den såkalte Bjerkreimklyngen setter i gang sine planer.

Les også: Vil bygge vindmøller i Sandnes

- Det mest optimistiske scenarioet er våren 2013, mest sannsynlig nærmere 2014, sier Lars Helge Helvig i Norsk Vind Energi.

- Forstår du at folk synes dette tar fryktelig lang tid?

- Ja, vi synes og det tar veldig lang tid. Men man må jo respektere folks rett til å klage, sier Helvig.

Les også: 352 millioner til Høg-Jæren vindpark

Kan bli et senter for vind

Norsk Vind Energi er en av utbyggerne på rundt Høg-Jæren. De står også bak Skinansfjellet, som riktignok ikke er på Bjerkreim, men som regnes inn under klyngen av vindmølleprosjekter som omfatter Eikeland-Steinsland, Gravdal og Moi.

Disse områdene kan snart bli et sentrum for norsk vindenergi tror administrerende Øyvind Isachsen i Norsk vindkraftforening, Norwea.

- Det området der vil være et vindkraftområde i Norge, og det kommer det mye godt ut av. Det kommer arbeidsplasser og det vil være nye næring man vil ha nytte av. I tillegg kjenner man igjen det pågangsmotet man har i oljebransjen, sier Isachsen.

Les også: Statoil satser på vindmøller til havs

Isachsen må likevel innrømme at ting har tatt veldig lang tid, men han mener konsesjonsarbeidet som blant annet er gjort av Norsk vassdrags- og energidirektorat (NVE) har lagt et godt grunnlag videre.

Takket være elserfikater

- Det arbeidet de har gjort resulterer nå i at man vil se flere utbygginger i spesielt Rogaland til å begynne med, sier Isachsen.

Både Isachsen og Helvig tror en av årsakene til at det nå løsner er den nye elserfikatløsningen som kom på plass i høst.

Les også: Rogaland bør prioriteres

Denne løsningen kanaliseres midler inn til prosjekter som blir bygd, uten at det legger noe press på prisene i resten av kraftmarkedet.

Rogaland er det fylket i Norge med flest vindkraftkonsesjoner. Av de femten som er gitt er fem av betydelig større mens resten er mindre prøve- og pilotprosjekter. Det har tidligere vært lite rammevilkår å spore i vindbransjen, men at Sverige og Norge ble enige om et felles elserfikatprosjekt i høst har på nytt blåst vind inn i Rogaland.

- Grunnen til at det kommer til Rogaland er at det er godt utbygd nett i fylket, og at det er mye vind- og vannressurser, sier Isachsen.

Les også: Lang ventetid på vindmøller

Helvig, som for tiden er en travel mann i forbindelse med utbyggingen på Høg-Jæren, er heller ikke bekymret for finansieringen av prosjektet som ligger og venter, både på grunn av elserfikatløsninger, og fordi Lyse sannsynligvis kommer inn på eiersiden i prosjektet.

- Jeg kommer fra oljebransjen, og det er jo ikke så lønnsomt som olje. Men det går rundt, og mer trenger man ikke, sier Helvig.

Har du troen på vind i Rogaland?