NRK Meny
Normal

Rogaland har blitt et fraflyttingsfylke

Oljekrisen får flere til å flytte fra Rogaland. I tredje kvartal flyttet rekordmange 3086 personer til andre steder i landet der jobbmulighetene er bedre.

Bryne fra lufta

Bare Nordland hadde mer innenlands utflytting enn Rogaland i fjor. Her er Bryne på Jæren for noen år siden.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

– Vi har ikke sett en så kraftig utflytting til andre deler av landet som vi gjør nå, så dette er historisk, sier Kari Jøsendal, spesialrådgiver i fylkeskommunen.

Kari Jøsendal

Kari Jøsendal, spesialrådgiver i Rogaland fylkeskommune

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

I tredje kvartal i år flytta over 3086 rogalendinger til andre steder i Norge, mens rundt 2109 flytta til Rogaland. Det betyr en netto-utflytting innenlands på 977 personer i løpet av tre måneder (se graf).

I 2015 var det bare Nordland som hadde større innenlands fraflytting enn Rogaland, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– I løpet av de siste årene har vi hatt en veldig sterk befolkningsvekst i dette fylket, men det ser ut til å snu. Vi ser nok nå konsekvensene av nedgangen i Rogaland, sier Jøsendal.

Laster innhold, vennligst vent..

Folk flytter etter jobb

Truls Nordahl

Truls Nordahl, direktør i Nav Rogaland

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Rogaland er det fylket med høyest arbeidsledighet i landet. NAV-direktør i Rogaland, Truls Nordahl, har lenge oppfordra folk til å flytte ut av fylket for å finne jobb. Han er glad for at mange nå har fulgt rådet.

– Vi har sett på disse tallene i lang tid og har ment, selv om det ikke er enkelt for folk, at folk må se seg om etter jobb andre steder. Nå ser det ut som at flere har gjort det, og flere har funnet løsninger for sine liv og antageligvis jobb andre steder i landet, sier han.

Det har imidlertid tatt tid å få de tidligere rogalendingene til å flytte.

– Tidligere nedgangskonjunkturer snudde etter kort tid. Derfor har nok folk vent seg til at når det blir uvær, går det fort over. Denne gangen varer det dessverre lenger, og vi ser for øyeblikket at det ikke er jobber til alle som vil ha jobb i Rogaland, sier Nordahl.

Befolkningen øker likevel

Men samtidig som at flere flytter til andre steder i landet, fortsette befolkningen likevel å øke i Rogaland. Grunnen er innvandring og et stort fødselsoverskudd.

– Ja, fødselsraten er høy, en passer på å befolke fylket sånn sett, sier Jøsendal.