Hopp til innhold

Blå skuffelse i Rogaland

Høyre har hersket i Rogaland i lang tid. Nå er partiet svekket i Stavanger, halvert i Sandnes, og kan mistet makten i fylket.

Høyre i Rogaland

For disse tre ble valgkvelden mindre festlig enn de hadde håpet på: Ordførerkandidat i Sandnes, Thor Magne Seland (H), ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø og fylkesordfører Janne Johnsen.

Valglogo

– Resultatet er ikke sånn jeg hadde forventet, og heller ikke sånn jeg hadde håpet på, sier Thor Magne Seland (H), ordførerkandidat i Sandnes.

For Rogaland er ikke like blått som før. Høyre gjorde et dårlig valg og er bare størst i fem kommuner. Etter valget for fire år siden var partiet størst i 12 av Rogalands 26 kommuner. Ser du på NRKs valgkart i dag, vil du se noen enslige blå øyer i et ellers rødgrønt Rogaland.

Og verst gikk det utover Thor Magne Seland og Høyre i Sandnes – de gikk ned fra 30 til 15 prosent oppslutning.

– Helt personlig har jeg det fremdeles greit, og det er ingen amper stemning her hos oss. Vi har et fantastisk lag – det gjør at jeg kan stå her med rak rygg og si at vi har gjort vårt beste, sa Seland på Høyres valgvake i Sandnes mandag kveld.

Johnsen mistet avtalen

Høyre sliter også i fylket, hvor det nå kan gå mot et maktskifte. Der gikk Høyre tilbake 5,5 prosent til 23,4 prosents oppslutning. Det betyr at Arbeiderpartiet nå er største parti med 28 prosent av stemmene.

Sittende fylkesordfører Janne Johnsen (H) har til nå styrt sammen med Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, og skulle egentlig møte dem tirsdag for å forhandle om fire nye år.

– Jeg trodde vi hadde en avtale om at vi skulle snakke sammen, men det har vi gått bort ifra, sa Johnsen på partienes felles valgvake mandag kveld.

Kristelig Folkepartis listetopp i fylket, Solveig Ege Tengesdal, avviste at hun hadde gått bak ryggen på noen, og sa bare følgende til NRK:

– Vi har ønsket å kommunisere at vi ønsker et sterkt sentrum.

Sagen Helgø må fri

Høyre er imidlertid størst i Sola, Time, Rennesøy, Strand og Stavanger. I Sola vant til og med partiet ett mandat, noe som betyr at Ole Ueland etter alle solemerker fortsetter som ordfører.

Det samme gjør nok Christine Sagen Helgø i Stavanger, men hun må utvide den fra før så brede koalisjonen for å sikre fortsatt styring:

– De borgerlige har jo et bredt flertall, det er opplagt, sier Sagen Helgø.

Partiet kan nemlig sikre videre makt i oljebyen ved å samarbeide med Fremskrittspartiet.