Hopp til innhold

Vil ha et Statoil for mineraler

Rødt-politiker Mimir Kristjansson frykter at utenlandske selskaper skal stikke av med rikdommene som finnes under jorda i Norge. Han vil derfor ha et statlig mineralselskap.

Norge mining

Undersøkelser tyder på at det ligger mineraler verdt minst 300 milliarder kroner under bakken på Ualand helt sør i Rogaland. Høsten 2020 drev selskapet Norge Mining med prøveboring der.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Norge er stappfullt av mineraler. En undersøkelse gjort av Norges geologiske undersøkelser (NGU) i 2016 viser at det er verdier for mer enn et halvt oljefond under bakken i Norge.

Et halvt oljefond var i 2016 cirka 1500 milliarder kroner.

I tillegg har forskere fra blant annet NTNU funnet ut at det er mengder av mineraler under havbunnen på norsk sokkel.

– Norge bør være med å utvinne sånne mineraler, selvfølgelig innenfor tålegrensene til naturen, sier stortingskandidat for Rødt, Mimir Kristjansson.

Mimir Kristjansson

Mimir Kristjansson, stortingskandidat for Rødt.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Verden kommer til å trenge massevis av mineraler framover. For skal verden unngå de verste klimaendringene, kan vi trenge vindmøller og batterier. Og for å bygge disse tingene, trengs det mineraler.

Og enkelte av disse mineralene finnes bare noen steder i verden – deriblant i Norge.

Undervannsrobot

En robot jobber ved en undersjøisk vulkan cirka 1000 km vest fra Bergen. Under disse vulkanene kan det befinne seg mineraler for flere milliarder kroner.

Foto: enter for Dyphavsforskning / UiB

Frykter utenlandsk dominans

Kristjansson ser mulighetene, men han blir også bekymret.

– Jeg frykter at store internasjonale konsern skal komme inn og berike seg enormt på våre felles naturressurser. Alle som bor i Norge eier det som er under bakken i Norge, både til havs og på land, så det er nødt til å komme vårt fellesskap til gode, sier han.

Rødt-politikeren vil derfor at regjeringen skal ta kontrollen – på samme måte som da oljeindustrien vokste fram på 70-tallet. Kristjansson vil ha et statlig norsk mineralselskap.

– Politikerne som styrer i dag er altfor naive når det gjelder privat drift og privat eierskap på mineraler. Vi burde ha opprettet et Statoil for mineraler. Egentlig er vi forberedt, for vi har gjort det før og vet hvordan det skal gjøres, sier han.

Næringsminister Iselin Nybø (V) er ikke like redd for de utenlandske selskapene.

Iselin Nybø

Iselin Nybø (V), næringsminister.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

– Jeg er også opptatt av at vi skal ha norsk eierskap, men det betyr ikke nødvendigvis et statlig eierskap. Jeg er mer opptatt av det som legges igjen lokalt, og at det er verdiskapning der, sånn at lokalsamfunnet føler at de sitter igjen med noe når de avgir grunn og må stå i de ulempene som mineralnæringen utgjør, sier hun.

– Verdiene går ikke ut

På Ualand helt sør i Rogaland skjuler det seg trolig verdier for minst 300 milliarder kroner under bakken. Selskapet Norge Mining har foretatt flere prøveboringer i området og analyserer nå prøvene.

Norge Mining er registrert i London og har sveitsiske, britiske og tyske eiere – i tillegg til norske.

– Verdiene går ikke ut. Råmaterialene er i Norge og hører til det norske folk, sier visedirektør Michael Wurmser til NRK.

Boreprøven til Norge Mining viser funn av mineraler i Dalane

Steinen i denne kjerneprøven fra Ualand er én milliard år gammel, og det er funnet spor av nikkel.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Men han understreker at noen må ta pengene ut av lomma og investere. Wurmser mener Norge Mining skaper arbeidsplasser og bidrar til å bygge opp mineralindustrien i Norge.

– Med vår kompetanse hjelper vi Norge til å posisjonere seg som eksportør av viktige mineraler til verden. Vi ønsker å involvere nordmenn og bruke norsk teknologi, sier Wurmser.

Han tror ikke nordmenn vil tjene veldig mye på at staten går inn mer aktivt på eier- og driftssiden. Wurmser mener det vil ha større effekt med statlige tilskudd til gruveindustri som leverer til batteriproduksjon.

– Men det Norge vil tjene mest på er uansett skatteinntekter og nye arbeidsplasser i disse næringene, sier Wurmser.