Normal

Rødt konserthus til besvær

Rød glassbetong tåler ikke frost og må droppes.

Stavanger konserthus
Foto: Placebo Effects AS, Arkitekt: Medplan AS Arkitekter

Nå foreslår prosjektledelsen å bruke rød granitt i betongen i stedet.

- På prøvene ser vi at glass er blitt sprengt ut av frosten. Og det er det som gjør at vi ikke tør å satse på å ha store flater med glassbetong utvendig. Det er heller ikke prøvd noe annet sted i verden så vi vet om, sier direktør for nytt konserthus, Ole Hetland.

Den såkalte glassbetongen skulle utgjøre ytterveggene på konsertsalen i Bjergsted. Og betong ispedd knallrøde biter av knust glass i flere varianter har stått på kaien i vinter. "Diamantene" glitrer i sola, men nå blir det stein i betongen i stedet.

Se video;

Video nsps_upload_2009_4_20_15_50_15_3466.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Utvendig ser vi for oss å bruke en slipt granitt, og gjerne da den såkalte drammensgranitten (se prøve midt i bildet ovenfor). Det er en sikker teknologi, og noe som er prøvd mange steder.

På spørsmål om dette vil bli rødt nok svarer Hetland.

- Det er i hvert fall det rødeste som det er mulig å få til, og hvis det er noen som har ideer om mer rød stein så må de bare komme med det.

Ikke rødt nok for et signalbygg

På tomta ved innseilingen til Stavanger skal konserthuset stå ferdig om ganske nøyaktig tre år. Ikke siden Domkirken har byen fått et større og mer påkostet bygg. Komplekset består av to prismer - en flerbrukssal i glass, og altså en konsertsal i rød betong.

Per Hess, som har vært kunstnerisk rådgiver i fargearbeidet, mener Stavanger nå får et langt mer ordinært bygg enn planlagt.

- Som et signalbygg så kunne man nok ønsket seg den røde betongen utvendig.

Rød granitt er ikke rødt nok for Hess.

- En granittfarge er jo i utgangspunktet ganske mye gråere, med er rødt skjær i seg. I forhold til om hvis man blander glass inn og fikk da denne mer rubinrøde, varmrøde fargen. Så det er en ganske stor forskjell.

- Identiteten for bygget ligger gjerne på at det er gjort ett eller annet helt spesielt grep som er unikt fra all annen bebyggelse. I den sammenheng vil nok det nye konserthuset i Stavanger tape litt av den muligheten for å lage et helt spesielt signalbygg.

- Skal glitre i hundre år

Nå foreslår direktør Ole Hetland at ytterveggene får mindre felter av den glitrende røde glassbetongen i veggene. Også en vegg inne i foajéen vil få glassbetong og Hetland frykter ikke at mange vil bli skuffet.

- Nei, det tror jeg ikke. Dette kommer til å bli helt utrolig flott. Vi skal få det så rødt som mulig, og signalbygget skal stå og glitre i hundre år.

Er det slik at arkitekter har hatt en god idé som rett og slett ikke har vært mulig å gjennomføre i praksis?

- Sånn er det vel ofte, ideene har modnet over tid og arkitekten og administrasjonen er samkjørt på dette. En anbefaling vil bli lagt frem til styret sitt møte 13.mai, sier Hetland.

Må gå for plan B


Arkitektkontoret Medplan ønsker ikke å kommentere saken nå. Kunstnerisk rådgiver Per Hess sier han forstår at Stavanger nå blir nødt til å velge nest beste løsning.

- Man har liksom støtt hodet i veggen med det problemet, og det har kanskje vært større enn en kunne forutse når man har tegnet på utkastet, sier Hess.