Hopp til innhold

Frivillige tilbyr ei hånd å holde i på dødsleiet

I stadig flere kommuner tilbyr frivillige ei hånd å holde i når døden nærmer seg. Nå planlegger Røde Kors å utvide tilbudet over hele landet.

Våker

PÅ DØDSLEIET: Ingen ønsker at folk skal dø alene, og flere frivillige stiller nå opp med ei hånd å holde i. Det er venta en dobling av antall våkere på landsbasis det neste året.

Foto: Even Strømman/Røde Kors

– Det er et kjempeopplegg og det beste som kunne skjedd. Tenk at de sitter og våker for helt ukjente folk natt og dag.

For Aina Sverdrupsen var våketjenestens hjelp og støtte uvurderlig. Hun hadde våket på skift for sin ugifte og barnløse tante sammen med andre nieser, da de oppdaget brosjyren fra Karmøy Røde Kors.

Aina Sverdrupsen

Aina Sverdrupsen og familien er svært glad for jobben våketjenesten gjorde da tanten hennes lå for døden.

Foto: Gisle Jørgensen/NRK

– Våkerne var som engler. De holdt henne i hånden, trøstet henne, og noen sang for henne. Etter at vi hadde sittet mye på skift, kunne vi slippe kveldene og nettene, og gå hjem med godt hjerte, sier hun.

Alle de sju sykehjemmene i Karmøy tilbyr våketjeneste gjennom frivillige fra Røde Kors. Våkere reiser også hjem til folk på dødsleiet.

Våketjeneste i resten av landet

I dag har 20 Røde Kors-foreninger i fire fylker etablert en egen våketjeneste. Det planlegges oppstart i ytterligere tre fylker i 2019.

Røde Kors mener at ingen skal måtte dø alene eller føle på ensomhet helt mot slutten av livet.

– Vi er til stede for både den døende og pårørende. Vi deler døgnet slik at pårørende får hvile. I andre tilfeller finnes det ikke pårørende, eller så er vi der i påvente av pårørende som kanskje ikke bor på samme sted, sier leder for den nasjonale satsingen i Røde Kors, Even Strømman.

Det er venta en dobling av antall våkere det neste året. Røde Kors mener alle landets fylker vil ha tilbudet i løpet to til tre år.

Mona Munthe Høvring

Mona Munthe Høvring er leder av våketjenesten i Karmøy Røde Kors.

Foto: Gisle Jørgensen/NRK

– Vi skal være et supplement til det profesjonelle og etablerte helsevesenet, sier Strømman.

Et ønske om å hjelpe andre

På Karmøy står 22 frivillige våkere på tilkallingslisten. Mona Munthe Høvring er en av dem. Hun hadde aldri vært med i Røde Kors før hun oppdaget at lokallaget søkte etter våkere.

– Å få bruke utdannelsen min til å hjelpe andre, gir meg mye. I tillegg møter vi mange takknemlige folk, sier Munthe Høvring som også er leder for tjenesten.

Tove Matre, Karmøy Røde Kors

Alle som ønsker å bli frivillig i våketjenesten, får kurs. På Karmøy må de i tillegg gjennom et jobbintervju med frivillighetskoordinator Tove Matre.

Foto: Gisle Jørgensen/NRK

Flere som trør til frivillig, jobber gjerne i helsetjenesten i dag.

– Noen har kjent på dårlig samvittighet over å ikke ha god nok tid i jobben sin til dem som ligger for døden. Andre har gjerne våket over sine nærmeste og sett behovet for en slik tjeneste, sier frivillighetskoordinator i Karmøy, Tove Matre.