Hopp til innhold

Robotpsykologen tar snart imot deg

Om fem til ti år har vi robotpsykologer, spår psykolog Kaja Asbjørnsen Betin. Men hun frykter også at digitale hjelpemidler gjør at vi blir for opptatt av hvordan vi har det.

Elli

Elli er en robotpsykolog som er utviklet ved University of California. Den bidrar til avdekke om krigsveteraner har fått posttraumatisk stressyndrom.

Foto: University of Southern California

Kaja Asbjørnsen Betin er leder i Psykologenes forening for digital helse, og ser en rask utvikling når det gjelder digitale hjelpemidler i psykisk helse.

Snart vil vi betro oss til en robot, mener hun.

Kaja Asbjørnsen Betin

Psykolog og leder i psykologenes forening for psykisk helse, Kaja Asbjørnsen Betin.

Foto: Privat

– Hvis jeg skal være litt freidig, vil jeg si om fem til ti år. Det høres veldig science fiction og fremmed ut i dag, men det som er interessant, er at det faktisk er veldig mange som har god effekt av å snakke med en maskin, sier Betin.

Foretrekker å snakke med en maskin

I USA har appen Woebot tatt av etter lanseringen i fjor. I appen kommuniserer brukeren med en såkalt chatbot, et dataprogram, som daglig guider brukeren gjennom et nytt tema tilpasset de utfordringene brukeren har definert på forhånd.

Woebot

Woebot er en chatbot som daglig sender pushvarsler til brukeren for å kalle inn til ny samtale. Woebot-appen ble lansert i USA i fjor.

Foto: Skjermdump / Woebot Labs Inc

Amerikanere står også bak den menneskelignende roboten Ellie, som har blitt til på University of Southern California. Ellie møter pasientene sine via en TV-skjerm, og brukes til å avdekke om krigsveteraner har fått posttraumatisk stressyndrom.

Professor på NTNU i Trondheim, Anders Kofod-Petersen, sier at Ellies behandling har gitt gode resultater.

Anders Kofod-Petersen - portrett

NTNU-professor Anders Kofod-Petersen.

Foto: NTNU

– Pasientene har rapportert om at de heller vil behandles av en robot enn av et menneske, fordi roboten ikke er forutinntatt, sier professoren.

Kofoed-Petersen, som har en doktorgrad i kunstig intelligens, ser ikke bort fra at vi i fremtiden kan få robotpsykologer i det formatet Betin spår.

– Dette er et område man har arbeidet med i 30–40 år. Vi har byggeklossene og kan sette dem sammen til en robotpsykolog, sier han.

Kan hjelpe på eldrebølgen

Betin tror ikke psykologene vil byttes ut til fordel for roboter, men at vi trenger dem som et supplement.

– Mange land står overfor en eldrebølge, og vi trenger flere og flere pleiegivere og terapeuter. Den menneskelige kontakten er for viktig til at vi slutter å oppsøke psykologen direkte. Men de digitale verktøyene kan være et tilleggstilbud for folk, sier hun.

Woebot - spør hvordan du føler deg

Woebot tar kontakt hver dag og spør hvordan du har det før dagens tema starter.

Foto: Skjermdump

Woebot-appen ber brukeren hver dag om å trykke på et ikon som viser hvordan han eller hun har det. Betin spør seg om dette kan gjøre at vi kjenner litt for mye etter, og dermed legger for stor vekt på negative følelser.

– Det er sjelden nyutviklinger er utelukkende positive. Det kan kanskje bli for mye måling av hvordan vi har det, sier hun.