Hopp til innhold

Oppdager oljesøl rekordraskt

I flere uker har norske og amerikanske forskere jobbet intenst med de siste testene av denne maskinen, en robotisert miljøplattform.

Ein ny robot kan fjerna oljesøl på ein meir effektiv måte enn tidlegare

Miljøplattformen er egentlig et flytende laboratorium. Den er om lag en meter lang og en halv meter bred. Den tar prøver og analyserer sjøvann, og kan oppdage små oljelekkasjer før de kan ses med øyet.

Oljesølrobot

Roboten oppdager oljesøl i sjøvannet, ved å kjenne igjen DNA-profiler.

Foto: Erik Waage / NRK

Den siste testingen av roboten pågår nå for fullt i et samarbeid mellom amerikanske og norske forskere.

Har allerede vist at den fungerer

Roboten er utviklet av den amerikanske forskningsinstitusjonen MBARI, og er allerede brukt til å overvåke oppblomstring av alger.

Forskningen ved IRIS i Stavanger har gått ut på å tilpasse bruken til å oppdage olje. Nå håper de at teknologien kommer i bruk på norsk sektor så snart som mulig.

Raskere og billigere

– Skulle det skje et oljeutslipp, for eksempel ved en plattform i Nordsjøen, så vil roboten oppdage det i løpet av kort tid og gi beskjed, sier forskningsleder ved IRIS, Thierry Baussant.

Oljeplattform

Miljøplattforma skal plasseres ute i havområde der det pågår oljeproduksjon.

Foto: Erik Waage / NRK

Han peker på at alternativet er å la skip patruljere rundt plattformen, for å oppdage oljeutslipp.

– Men det krever tid og ressurser og roboten gir i tillegg raskere tilbakemelding, sier Baussant.

Kjenner igjen «oljemikrober »

Det som roboten egentlig gjør er ikke å oppdage selve oljeutslippet. Den kjenner i stedet igjen DNA-profilen til mikrober i sjøen som spiser olje.

Roboten blir plassert under havoverflaten, men ikke på mer enn 25 meters dyp, sier Christina Preston, forskningsspesialist for MBARI.

Prisen på roboten er mellom en og to millioner norske kroner. Den må plasseres i sjøen i nærheten av stedet der det er risiko for oljeutslipp.

– Teknologien eksisterer allerede. Mikrobene som spiser oljen er kjente. Så roboten kan sendes ut i Nordsjøen eller Barentshavet eller hvor du vil i morgen. sier forskningsleder Thierry Baussant ved IRIS.