Risikerer tre års fengsel for å ha truet politiet med øks

Mannen som ble skutt av politiet i Stavanger er siktet for trusler mot offentlig tjenesteperson. Han er under behandling og skal opereres for skuddskader mandag.

Skyting i Stavanger

Det har ikke vært mulig for politiet å avhøre den 29 år gamle mannen som ble skutt lørdag. Han er til behandling ved Stavanger universitetssjukehus.

Foto: Leo Kramer

En 29 år gammel mann ble i 15.30-tiden lørdag skutt av politiet i etter at han oppførte seg truende ved Valbergtårnet i Stavanger sentrum.

Søndag er det klart at han blir siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 155 – trusler mot offentlig tjenesteperson, med en strafferamme på fengsel inntil tre år.

– Grunnlaget for siktelsen er at mannen skal ha gått mot politiet med en øks hevet til tross for gjentatte advarsler om å stanse og legge fra seg øksen, opplyser Ketil Remman, jourhavende politiadvokat i Sør-Vest politidistrikt.

Det var etter denne trusselen at en politibetjent skjøt mannen i leggen.

Blir operert mandag

Den siktede mannen, som politiet beskriver som en kjenning fra noen tidligere forhold, er fortsatt under behandling ved Stavanger universitetssjukehus.

Politiet har ikke kunnet avhøre ham ennå. Han skal, ifølge politiet, opereres mandag formiddag.

Kriminalteknikere har gjennomført åstedsundersøkelse og det er avhørt et titalls vitner i saken. Flere vil bli avhørt i dag.

Skal undersøke hvorfor politiet skjøt

Politiet har rutinemessig varslet Spesialenheten, som vil undersøke politiets håndtering av hendelsen.

– Det må undersøkes hvorfor politiet mente det var riktig og nødvendig å avfyre skudd i denne situasjonen, sier Anne Kroken, den siktede mannens forsvarer, til NTB.

– Ettersom hendelsen undersøkes av Spesialenheten vil politiet ikke nå gå inn på de vurderinger som ble gjort på stedet om nødvendigheten av å avverge angrep ved å løsne skudd mot siktede, melder politiadvokat Remman.

Mann skutt i Stavanger

Området rundt Valbergtårnet i Stavanger ble sperret av etter hendelsen.

Foto: Leo Kramer