Hopp til innhold

Riksvei 13 stengt til fredag

1500 kubikkmeter stein skal fjernes etter raset.

Ras ved Falkalitunnellen på riksvei 13 i Suldal
Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

Statens vegvesen har startet opprydningen etter raset som gikk tirsdag morgen ved Falkalitunnellen ved Nesflaten i Suldal. Et helikopter rensket fjellsidene med vann.

- Det kom ned mye masse. Jeg vil tro mellom 300 og 400 m³, sier byggeleder i Statens vegvesen Odd Erik Kristian Iversen.

Video nsps_upload_2009_1_13_15_56_9_2257.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Raset som gikk onsdag morgen førte til at det kom ned 1000 m³ med stein på riksvei 13. Onsdag skal vegvesenet fjerne løsmasser i fjellsiden med mobilkran. Trolig må tilsammen 1500 m³ stein og løsmasse fjernes før veien kan åpnes. Raset dekker 30 meter av vegen. Det skjer ikke før fredag ettermiddag.

- Det er store steinblokker som skal fjernes. Torsdag kommer en borerigg for å bore og sprenge vekk de store steinene. Veidekket må også trolig repareres før veien kan åpnes, sier Iversen.

Les også: Fare for nye ras

Hva som er årsak til raset er foreløpig ukjent. Området hvor raset gikk er ikke spesielt rasutsatt.

- De mest rasfarlige stedene langs Suldalsvatnet er lagt i tunnell. Raset idag kom uventet. Hva årsaken er kan jeg bare spekulere i. Men vi har hatt frost lenge, og nå har vi fått væromslag med snøsmelting og regn.

Les også: Tror ikke noen er tatt av raset

Folk som pendler langs veien får lang omkjøringsvei. Riksvei 520 over Breiborg mellom Sauda og Røldal er stengt for vinteren. Omkjøringen må skje via Åkrafjorden som innebærer en omvei på flere timer. Det vurderes nå å sette inn båten Suldalsdampen i rutetrafikk på Suldalsvatnet mens veien er stengt, skriver aftenbladet.no.

Les også: Forsinkelsen kan ha reddet henne