På skattetoppen til tross for oljekrise

Stavanger er blant byene som får inn mest skattekroner per innbygger – til tross for oljekrisen. Bare kraftkommuner og i Asker og Bærum har høyere skatteinntekter.

Vinterlys i Fargegaten

Det er en del lys i mørket i stavangerøkonomien. For til tross for oljenedgang er det mange med mye penger i kommunen. Her fra livlige Øvre Holmegate.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Oljekrisen har gjort et solid innhugg i kommunebudsjettene i Rogaland. Bare i Stavanger har over 250 millioner skattekroner forsvunnet siden 2014. I Rogaland som helhet har 500 millioner forduftet.

– Situasjonen for Stavanger kommune er ganske alvorlig, sier Christian Wedler (Frp), som er leder for Finansutvalget.

Men alt er relativt. For det er fremdeles mye penger igjen. Gjennomsnittsinnbyggeren i Stavanger betaler 30 prosent mer i skatt enn en gjennomsnittsnordmann. Og det er bare Asker, Bærum og rike kraftkommuner som kan skilte med den type skatteinngang.

Christian Wedler

Christian Wedler er leder for finansutvalget i Stavanger kommune.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Utfordringen når man har omtrent 130 prosent av landsgjennomsnittet i skatteinngang er jo at ingen andre kommuner stiller opp med nødhjelp for å si det sånn, sier Wedler.

Må betale til «fattige» kommuner

I dag er kostnadsveksten omtrent 2,8 prosent, mens inntektsveksten er under én prosent. Det betyr at kommunen går i minus. Likevel betalte Stavanger nesten 800 millioner kroner i utjevning til kommuner som har skatteinntekt under gjennomsnittet.

– Det er vanskelig å forklare til innbyggerne. De forventer jo et visst tjenestenivå når de betaler inn så mye til oss.

Gode tider

At det går bra med Stavanger, tross oljekrise, blir tydelig når vi besøker den lokale Porsche-forhandleren.

– Hos oss har vi nok en del andre kunder enn de som er hardt rammet. Folk har gjerne spart hele livet til en Porsche, forteller salgssjef Roy Klungtvedt, i det han demonstrer et av fartsvidundrene.

Roy Klungtvedt er salgssjef hos Porsche i Stavanger

Roy Klungtvedt er salgssjef hos Porsche i Stavanger.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Bilen han har vist frem er solgt, og det er ikke den eneste. For de har sett lite til oljekrisa. Porschebutikken har økt salget med 17 prosent fra i fjor. Og det er ikke bare statussymboler folk vil ha, legger han til:

– Det går egentlig veldig greit i hele bilbransjen i Rogaland.

Og til tross for lavere skatteinngang i år enn i 2014, er det enkelte lyspunkt, også for kommunen. I november har Stavanger fått inn 100 millioner kroner mer i skatt enn budsjettert (brutto), skriver Aftenbladet.

Flere nyheter fra Rogaland