Hopp til innhold

Rigget opp Mods- og Bieber-konserter – tilbød lønn svart

«Gjør heile driten svart, FTW! (...) Kem e med?», skrev daglig leder i et selskap som var med å rigge opp de største konsertene i Stavanger, på Facebook.

Lysshow på Mods-konsert

Lederen av selskapet, som var med å rigge opp Mods-konserten i Stavanger i helga, tilbød arbeiderne lønn svart på Facebook.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Det stavangerbaserte selskapet var leid inn til å rigge opp både Den store Sommerfesten på Forus, med blant andre Justin Bieber, og Mods-konsertene på Viking stadion til helga.

Nå tyder det på at lederen av selskapet har rekruttert folk ved å tilby dem lønn svart (se skjermdump):

Svartrigging

Skjermdump fra Facebook. NRK har sladdet.

Foto: Facebook

NRK har fått tilgang til flere meldinger i en privat diskusjonstråd som lederen har startet. Her er det flere som melder seg til arbeid. Lederen gjentar senere i samtalen: «Lønn i år e oldschool: svart :)»

Svartrigging2

Skjermdump fra Facebook. NRK har sladdet.

Foto: Skjermdump

Nekter

Lederen av selskapet reagerer når NRK konfronterer han med meldingene.

– Selskapet driver ikke med svart arbeid. Det vi driver med, er å gi folk en mulighet til å tjene noen ekstra kroner i sommermånedene. Spesielt studenter, musikere og mye folk som har havnet på skråplanet, være seg rus eller rett ut fra fengsel.

– Vi har siden oppstart i 2004 hatt en god dialog med politiet fordi vi velger å ansette folk som de ellers ser i kjipere situasjoner. Ta en telefon til politiet før dere lager en sverte-sak om det eneste firmaet i byen som gir absolutt alle en sjanse, sier han og legger til:

– Og angående de private samtalene du referer til, så er det keitete måte å forklare på at vi finner en løsning. Som sagt er det mange skjebner i dette firmaet, og vi ønsker å finne en løsning for samtlige.

– Skjønner du at det blir stilt spørsmål med dette?

– At det blir stilt spørsmål til private samtaler mellom venner som ikke angår allmennheten? Nei, det gjør jeg ikke.

– Men skjønner du at det høres rart ut når du kaller det svart?

– Ja, det forstår jeg, som sagt keitete, men altså ikke tilfelle. Vennligst ikke gjør dette til noe det ikke er, sier lederen.

Bieber

Lederen av selskapet som var med å rigge opp denne scenen, tilbydde folk lønn svart. Justin Bieber (midt på scenen) har ikke noe med saken å gjøre utover at han opptrådte på scenen.

Foto: Pål Berg Mortensen / NRK

Kjente ikke til det

Per Vervik fra Stavanger artisbyrå, som arrangerte Bieber-konserten med 30.000 publikummere, sier han ikke kjenner til noe svart arbeid. Det er Klippen Lydsystemer de forholdt seg til i forkant av Bieber-konserten, og det er Klippen som leide selskapet som denne saken handler om. Svart arbeid er uholdbart mener de.

– Vi kjenner ikke til noe svart arbeid i det selskapet. Jeg fikk nettopp inn fakturaene fra dem med timelister fra Bieber-konserten. Vi er allergiske mot svart arbeid, sier Øyvind Aasen fra Klippen Lydsystemer.

Stageway er selskapet som arrangerte Mods-konsertene sist helg. Heller ikke lederen her, Arne Svare, kjenner til at det har foregått svart arbeid i riggeselskapet.

– Vi har aldri betalt ut en svart krone. Vi må forholde oss til selskapet, det er veldig vanskelig for oss å kontrollere hvordan selskapet oppfører seg videre. Dette har jeg ikke hørt om før nå. Vi vil konfrontere dem med det. Vi vil ikke bruke selskap som benytter svart arbeidskraft, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren