Et lyspunkt i et labert oljemarked

Til tross for dystre offshorespådommer satser danskene i Maersk fortsatt på norsk sokkel, og ser optimistisk på fremtiden. I morgen døpes verdens største oppjekkbare rigg i Stavanger.

Verdens største oppjekkbare rigg ligger til kai i Mekjarvik, klar for oljeboring i Nordsjøen. Det er verdens største shippingselskap som eier riggen, og de planlegger å bore etter olje i nye 25 år på norsk sokkel.

VIDEO: Verdens største oppjekkbare rigg ligger til kai i Stavanger, klar for oljeboring i Nordsjøen. Det er verdens største shippingselskap som eier riggen, og de planlegger å bore etter olje i nye 25 år på norsk sokkel. Foto Anders Fehn/NRK og Jonny Engelsvoll.

Det er en gigant av en rigg som nå er klar for oljeboring på Ivar Asen feltet i Nordsjøen.

– Beina er 206 meter lange. Når vi kommer ut dit vi skal stå kjører vi dem ned så de treffer havbunnen. Da kommer skroget opp av vannet. Det er hele systemet, sier Fredrik Smith, teknisk direktør, Maersk drilling.

Fredrik Smith

Fredrik Smith, teknisk direktør i Maersk Drilling.

Foto: Anders Fehn / NRK

Verdens største oppjekkbare rigg, som døpes i Stavanger i morgen, er et lyspunkt i et ellers labert rigg-marked på norsk sokkel.

Det er nedgangsstemning i oljeindustrien. De store selskapene kutter stort. Statoil kutter opp mot 1900 stillinger og Aibel har tilsammen varslet at 1000 må gå. Nå har også Nav oppjustert prognosen for antall arbeidsledige.

– Lang fremtid på norsk sokkel

Det er danske Maersk som fornyer boresystemene for oljeselskap på norsk sokkel. Og rederiet ser for seg nye 25 år i Norge.

Claus V. Hemmingsen

Claus V. Hemmingsen, administrerende direktør i Maersk Drilling.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Vi har en lang horisont på norsk sokkel. I øyeblikket er det mye snakk om at aktivitetsnivået synker, så vi er glade for å kunne bidra med nye arbeidsplasser og ny aktivitet. Da ser vi muligheten for et moderne, effektivt og sikkert utstyr som kan hjelpe norsk sokkel, sier administrerende direktør Claus V. Hemmingsen i Maersk Drilling.

Mens mange rigger nå trekker seg ut fra norsk sokkel på grunn av innsparinger, går Maersk nye veier. Dette er rigg nummer to i en serie på fire, og investeringene er på hele 16 milliarder kroner.

– Det er et meget avansert system og det er første gang vi bruker det på en borerigg, sier han.

Venter på fint vær

Riggen har brukt 48 dager fra byggeplassen i Singapore til Stavanger. Nå trenger den tre dager med godt vær for å komme på plass i Nordsjøen.

– Været i Nordsjøen kan være lunefullt, og derfor kreves det jo at vi har et godt værvindu når den skal slepes ut, sier Hemmingsen.