NRK Meny
Normal

Ribbe-alarm!

Er du redd for ribba? Ring ribbe-alarmen! Den er verd sin vekt i gull.

Mage
Foto: NRK

Etter to uker med julemat i alle former og fasonger var det endelig tid for ribbe, ribbefett, svor, surkål, julepølse, medister og juleøl i Frafjord Fete Førjulstid. Jeg hadde varmet opp med litt marsipan og var mett allerede før jeg satt meg ved familiebordet.

En halv time senere følte jeg meg som en ballong. Så var det tid for kaffe og en halv kilos kong Håkons konfekt....

Ribbe er en merkelig rett. Den står og steiker i evigheter. Fettet drypper, svoret knaser og er du riktig uheldig må du lete en stund mellom fett og beinlaget for å finne noe kjøtt å spise til potetene og surkålen.

Krisetelefon

Likevel sverger halvparten av alle nordmenn til ribba på julaften og det tar vi nordmenn så alvorlig at Opplysningskontoret for kjøtt for lengst har tatt konsekvensene og åpnet en krisetelefon i jula. Med andre ord; begynner det å brenne på kjøkkenet i jula er det minst like stor sjanse for at alarmen går på opplysningskontoret enn på brannvakta.

Nødhjelp

I fjor ringte hundrevis av fortvilte nordmenn krisetelefonen i løpet av lille julaften eller julaften. Mens alle andre nordmenn for lengst har tatt på seg finstasen, jula har ringt inn og til og med prestestanden er på vei hjem fra jobb sitter kokker og mateksperter klar til å yte ribbenødhjelp over telefon helt frem til kl 17 på julaften.

Det er nesten for godt til å være sant!

 

Ribbe

 

Etegilde

Ribbe eller ei – jeg sliter med vekta. Jeg begriper ikke at jeg ikke nærmer meg 100 kg i rekordfart etter to ukers etegilde. Denne uka har jeg så langt spist to pinnekjøttmiddager, to riskremdesserter, ribbe med ekstra ribbefett, juleskinke, julepølse og medister, marsipan, pepperkaker og kokoskaker, konfekt, lussekatter, julebrus, juleøl og en rekke andre julaktige ting.

Ribbe og øl

For sikkerhets skyld har jeg lagt inn en juleølkveld ved inngangen til helga og skal ut på ny ribbemiddag med noe attåt på lørdag. Mer klarer jeg ikke få ned på ei uke og hjelper ikke det må jeg ty til syltelabbene i fryseboksen til søndagsfrokost.

Med julegode hilsen

Ståle Frafjord