NRK Meny
Normal

Reza tapte - får ikke komme tilbake

Konvertitten Reza tapte saken sin mot staten og får ikke komme tilbake til Norge.

Reza og biskop Erling Pettersen

Reza og biskop Erling Pettersen.

Foto: Varden kirke

Dommen i saken har falt, skriver Vårt Land. Dermed får ikke den 21 år gamle Reza komme tilbake til Norge etter han ble sendt ut i starten av februar.

Reza fra Afghanistan som har bodd i Stavanger de siste årene, konverterte til kristendommen i 2011, men myndighetene mener at han lyver for å få opphold i Norge. Derfor ble han sendt ut av landet i februar.

Selv mener Reza og advokaten at han risikerer livet i det strengt muslimske landet. Han saksøkte derfor staten for å få opphold i Norge.

Legger vekt på «manglende refleksjon»

Saken var oppe i Oslo tingrett i mars, og nå har de kommet til samme beslutning som Utlendingsnemnda om at Reza ikke får komme tilbake.

Knut Olav Eldhuset

Advokat, Knut Olav Eldhuset, sier at de vil vurdere ankesak.

Foto: Arild Eskeland / NRK

I dommen heter det:

«Etter en samlet vurdering er retten likevel kommet til at det ikke er noenlunde sannsynlig at Reza hadde en kristen overbevisning på tidspunktet for UNEs vurderinger. Sentralt for rettens vurdering er Rezas manglende refleksjon omkring frafallet av islam, betydningen av å konvertere, samt at konverteringen skjedde under klagebehandlingen i UNE kort tid etter at UDI hadde avslått å omgjøre sitt avslag. Retten har også lagt vekt på at Rezas generelle troverdighet er svekket gjennom hans forklaringer om omstendighetene rundt konverteringen og om det opprinnelige asylgrunnlaget»

Vurderer anke

Advokaten til Reza, Knut O. Eldhuset, har fremdeles ikke fått snakket med klienten sin, som bor på hemmelig adresse i Kabul. Eldhuset reagerer på at dommen legger vekt på at Reza ikke reflekterer nok over betydningen av en konvertering.

– Det blir nærmest krevd av domstolen en slags akademisk redegjørelse om dette temaet. Det er selvsagt vanskelig å gi for en som er tilnærmet analfabet, sier han.

Han skal nå snakke med Reza og støttegruppa, og de vil sammen ta en vurdering på om de vil anke saken til lagmannsretten.