Rettssaken måtte stanses – tiltalte utagerte på bakrommet

Like før moren til drepte Sunniva Ødegård (13) skulle i vitneboksen, måtte retten ta pause. Grunnen var at den tiltalte 18-åringen utagerte på bakrommet.

Overflytting av drapssiktet

Etter det NRK kjenner til kasta den tiltalte en stol og et askebeger i veggen. Politiet måtte legge ham i bakken. Det er derfor en lengre pause i rettssaken.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi forstår at det er en påkjenning for tiltalte å være i retten. Vi vet fra før at han er syk. Men det er overraskende at det er i dag han utagerer, sier statsadvokat Nina Grande.

Moren til drepte Sunniva Ødegård (13) hadde satt seg i vitneboksen for å gi sin forklaring. Men den draptiltalte 18-årigen kom aldri inn i salen. Grunnen var at han hadde utagert på bakrommet.

Etter det NRK kjenner til kasta den tiltalte en stol og et askebeger i veggen. Politiet måtte legge ham i gulvet. Retten måtte derfor ta en lengre pause.

Den tiltalte fulgte den videre rettssaken fra et annet rom, med helsepersonell til stede. Hans forsvarer, Tor Inge Borgersen, vil ikke utdype dette overfor NRK.

Det er fra før kjent at den tiltalte er psykisk syk og går på medisiner under rettssaken.

Den tiltale virket rolig i retten før lunsjpausen. Han hvilte til tider hodet i bordplata. Men da 18-åringen ble ført ut av rettsalen av politiet, presset han knyttneven mot vinduet. Kort tid etter skjedde episoden på bakrommet.

– Ingen bilder av Sunniva

Dag sju av rettssaken etter drapet på Sunniva Ødegård (13) handlet mye om tiltaltes aktivitet på nettet i tiden før ugjerningen.

Sunniva Ødegård

Dette er det siste bildet som er tatt av Sunniva Ødegård. En selfie hun tok kun timer før hun ble drept.

Foto: Privat

Politiet har ikke funnet noe i nettsøkene til den tiltalte 18-åringen, eller i hans aktivitet på sosiale medier, som tyder på at tiltalte hadde kontakt eller noen relasjon med Sunniva Ødegård i forkant av drapet, forklarte en politibetjent i retten.

– Vi har funnet flere hundre lovlige bilder av jenter i hans aldersgruppe, men ingen av Sunniva, sa politibetjenten.

Nysgjerrig på vold og tortur

Nettsøkene tegner et bilde av en 17-åring som var nysgjerrig på vold, tortur og annen grensesprengende aktivitet. Han gjorde i løpet av våren 2018 flere nettsøk etter grove videoer.

Blant annet søkte han opp en video av to gutter som prøver å drepe en jente ved å skyte henne i bakhodet.

I dagene før drapet søkte tiltalte etter overgrepsvideoer mot barn på nettet. Han så også en svært grov voldsvideo, som NRK har omtalt tidligere, to ganger.

18-åringen søkte videre etter videoer av politiet som avslører og konfronterer seksualforbrytere.

Søkte på dating-tips

Politibetjenten understreket i retten at tiltalte helst foretok helt vanlige nettsøk. I sitt vitnemål valgte politibetjenten å ta med nettsøk om hvordan man bør oppføre seg overfor jenter.